eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Twitter

Ez az egyszerű teszt elárulja, meddig élhetünk

A kutatók úgy vélik, a „flamingó-tesztből” megjósolható, kik érhetik meg öreg napjaikat az 50 felettiek közül.

A „flamingó-teszt” az általános egészségi állapot mutatója, amelyből kiderül, hogy azoknál az 50 év felettieknél, akik 10 másodpercig nem tudnak egy lábon állni, kétszer akkora az elhalálozás kockázata az elkövetkező tíz éven belül, mint a tesztet teljesítő társaiknál – írja a hirado.hu.

A tanulmányt végző kutatócsoport – köztük a Bristol Medical School szakértői – 1702 emberen végzett vizsgálatot 2009 és 2020 között az 51–75 éves korosztályból. Arra kérték őket, hogy behajlított térddel álljanak fél lábon, miközben karjaik a test mellett helyezkednek el, tekintetüket pedig szegezzék egyenesen előre.

Az elvégzett tesztet minden ötödik ember elhibázta. Ötévenként ez a szám csaknem megduplázódott. Azok, akik nem tudták teljesíteni az egyensúlytesztet, mintegy 17,5 százaléka halt meg a vizsgált időszakban, szemben azzal a 4,5 százalékkal, akiknek sikerült.

  • Az 51–55 évesek körében 5 százalék,
  • az 56–60 évesek körében 8 százalék,
  • a 61-65 évesek körében 18 százalék,
  • a 66–70 évesek körében 37 százalék,
  • a 70–75 évesek körében pedig 54 százalék

volt azoknak az aránya, akik nem tudtak tíz másodpercig egy lábon állni.

Az életkor figyelembevételével a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a teszt sikertelensége a halálozási kockázat közel megduplázódásával jár együtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×