eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Retkes Tamás

Egy viking király ezeréves érméjére bukkantak Magyarországon – fotó

Keménykezű Harald ezüstjét a Duna közelében fekvő Várdombnál találták meg.

Közel ezeréves ezüstérmét talált egy fémkereső Várdomb közelében, írja a Live Science, amit a Telex szemlézett. A híres norvég viking király, Keménykezű Harald udvarából származó érmére még az év elején bukkant Csikós Zoltán, aki aztán a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak adta át a történelmi emléket.

Bár az érme nincs túl jó állapotban, így is kivehető rajta, hogy egy norvég „penningről” van szó, amit III. Harald udvarában verhettek Trondheimben 1046 és 1066 között. A keménykezűként és utolsó viking királyként is emlegetett uralkodó neve („HARALD REX NO”, azaz Harald norvég király) mellett feltűnik egy szentháromságot szimbolizáló hármas hurok, azaz egy triquetra az érme egyik oldalán – a másikon pedig egy kettős kereszt, valamint a trondheimi pénzverde, Nidarnes neve.

„Egy ilyen penning értéke nagyjából egy korabeli magyar dénárnak felelt meg. Nem ért túl sokat, talán elegendő volt arra, hogy jóllakjon belőle egy család egy napra” – mondta az amerikai lapnak Varga Máté, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum archeológusa. Arra is kitért, hogy bár az érme akár százéves utat is bejárhatott, a legvalószínűbb, hogy tíz-húsz évvel a keletkezése után kerülhetett Magyarországra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×