eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Heart surrounded by man and womans hand
Nyitókép: takasuu/Getty Images

Egy kis házi kütyü életeket ment majd a lappangó szívbetegségekben szenvedőknél

A pitvarfibrilláció a felnőtteknél leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, legsúlyosabb lehetséges következménye pedig a stroke. 

130 háziorvosi praxis kapott úgynevezett egycsatornás mobil EKG-készüléket az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását támogató pályázatán keresztül - tájékoztatta az InfoRádiót Vayer Péter, a kollégium elnökhelyettese.

"Az ilyen kis, könnyen használható, szaktudást nem igénylő, úgynevezett egycsatornás készülékeknek az az előnye, hogy a betegek kezébe adhatjuk, és akár ő ezt hazaviszi, és amikor úgy érzi, hogy valami furcsaság történik, van egy kis mellkasi nyomásérzés, fáradékonyság, fogja ezt a készüléket, és saját magának elindítja és készít egy EKG-regisztrátumot, ami a szív működéséről ad információt. Ha ezt elvégezte, a telefon tárolja az információt, ami aztán továbbküldhető a háziorvosnak, s ki lehet elemezni azt."

Vayer Péter szerint ez az innováció alkalmas lehet egy infarktust megelőző állapot felismerésére is.

"A mi célunk ezen eszközök kiadásával a pitvarfibrilláció megtalálása esélyének a növelése. Tudni kell azt, hogy az agyérkatasztrófák, stroke-ok hányadában az egyenetlen szívműködés húzódik meg. Ezzel a kis eszközzel jól meg lehet találni ezeket az állapotokat. Minél idősebb egy ember, annál nagyobb az esélye a pitvarfibrillációnak. Ha nem tudunk időben diagnózist felállítani, időben elkezdeni a kezelést, egy stroke is bekövetkezhet."

Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának elnökhelyettese elmondta azt is, hogy a pitvarfibrilláció a 60 év fölöttiek akár 3-5 százalékánál is előfordulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×