eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Mostantól mentális zavar az elhúzódó gyász

Felnőtt esetében egy évet, gyerekeknél fél évet tekintik annak a határnak, ameddig nem elhúzódó a gyász.

A megszokottnál tovább húzódó, komplex gyászfolyamatnak több évtizedes szakirodalma van a pszichiátria területén, és már legalább 2009 óta az is napirenden volt a szakmában, hogy azt különálló zavarként ismerjék el a pszichiáterek bibliájaként szolgáló DSM-ben, vagyis a Mentális Zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvében. Idén célba ért a kutatók küzdelme, ugyanis márciusban kiadták a DSM legutóbbi, 2013-ban megjelent ötödik kiadásának frissített szövegezésű változatát (DSM-5-TR), amelyben a korszerűsített leírások mellé egy új diagnózist is felvettek: az elhúzódó gyász zavart – írja a Qubit.

Az Amerikai Pszichiáterek Szövetsége (APA) által kiadott kötet új definíciója szerint

az számít a zavarban szenvedőnek, aki legalább egy éven belül (gyerekek esetében legalább hat hónapon belül) elveszített egy hozzá közel álló személyt, és még mindig érzi magán a gyász intenzív tüneteit.

Ezek közé tartozik az elhunyt iránti erős sóvárgás, vagy az, ha a gyászoló gondolatai még ennyi idő után is az elhunyt személy vagy halálának körülményei körül forognak. Az elhúzódó gyász során ezek a jelenségek a gyászoló egész napját végigkísérik, és romboló hatással vannak életének különböző területeire, például a társas viselkedést vagy a munkát illetően.

Mint az APA közölte, a több évtizedre visszanyúló tanulmányok azt mutatják, hogy a gyászolók között nem elhanyagolható arányban vannak olyanok, akiknél kulturális normákhoz képest jelentősen hosszabban tartó nehézségeket tapasztalnak. A szövetség ezért egy kétéves felülvizsgálati és nyilvános véleményezési folyamat után, tavaly ősszel úgy döntött, hogy az elhúzódó gyász zavart felveszik a DSM frissített kiadásába.

A Qubit a továbbiakban megírja cikkében, hogy a koronavírus-járvány is hozzájárult a lépéshez, felsorolja az elhúzúdó gyász zavar tüneteit az identitászavartól az érzelmi kiüresedésig, elemzi, hogy mi a különbség a depresszió és a gyász között, és a hatásos terápia kérdésével is részletesen foglalkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×