eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
small sparrow birds perch on a branch in a rainy garden
Nyitókép: Nataba/Getty Images

A klímaváltozás máris megváltoztatta az európai madarak szokásait

Méretük, szokásaik és alaktanuk sem maradt érintetlenül.

A tudósok azt vizsgálták, hogy a madarakban megfigyel változások milyen arányban kapcsolódnak a felmelegedéshez, valamint hogy a felmelegedés egyes fajokat vagy tulajdonságokat jobban érintett-e, mint másokat, illetve hogy hőmérséklettől független, egyéb tényezők erősítették-e ezeket a hatásokat.

A kutatás szerint a megfigyelt tulajdonságváltozásoknak több mint fele a hőmérséklet emelkedésével függ össze, más tényezők, például az urbanizáció, a szennyezés, az élőhelyek csökkenése és más tényezők is befolyásolhatják a jellemzők változását – írja a The Guardian.

A madarak mérete változott

Megállapították, hogy a kerti pacsirtáknak negyedével kevesebb fiókájuk születik, ami óriási hatással van a fajra. A cinkék 12 nappal korábban rakják le tojásaikat.

A cinegefélék családjának tagjai kisebbek, míg a vörösbegyek egyre nagyobbak.

A kutatók a hatvanas évek közepe óta Nagy-Britanniában és Hollandiában gyűjtött adatokat vizsgálták 60 különböző fajról, többek között a házi verébről, a búbos cinegéről, a nádi sármányról, a bölömbikáról és a fitiszfüzikéről. Megvizsgálták, hogyan változtak a madarak tojásrakási ütemterve, utódaik száma és morfológiája.

Bár a kutatások már korábban is összefüggésbe hozták azt, hogy a cinegék idővel egyre kisebbek lesznek a melegebb hőmérséklettel, a tudósok nem voltak biztosak abban, hogy ez közvetlenül a hőstressz miatt van-e így, vagy azért, mert az emelkedő hőmérséklet megnehezíti a táplálékszerzést.

"Az éghajlatváltozás hat nappal korábbi tojásrakást eredményezett a csilcsalpfüzikéknél az elmúlt 50 évben, de más, ismeretlen környezeti tényezők további hat napot adtak ehhez, vagyis összesen

12 nappal korábban rakják tojásaikat,

mint fél évszázaddal ezelőtt" – mondta Martijn van de Pol, a tanulmány vezető szerzője az ausztráliai James Cook Egyetemről.

A tojásrakás időpontja változott a legtöbb fajnál

Egy ekkora változás eltérést okozhat a fiókák születési ideje és a számukra elérhető táplálék között, ami megbontja az ökoszisztéma egyensúlyát. A tanulmány szerint az elmúlt évtizedek során bekövetkezett változások akár 57 százaléka köthető a hőmérséklet felmelegedéséhez.

A 60 madárfaj mintegy 32 százalékánál a hőmérséklet miatt változott a testalkat, minden egyes Celsius foknyi melegedés átlagosan 0,45 százalékos méretcsökkenést váltott ki. Mintegy 86 százalékuknál a tojásrakási idő, 31 százalékuknál pedig az utódok száma változott.

A változások ugyanakkor nem minden fajt érintettek ugyanúgy: egyesek, mint például a vörösbegy, egyértelműen növelték méretüket és utódaik számát. A kutatók feltételezése szerint a különböző fajok tulajdonságainak változása valószínűleg nem csak a hőmérsékleten alapuló tényezőkön múlik, de a hőmérséklet a legkomolyabb tényező.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×