eur:
395.03
usd:
372.05
bux:
66385.52
2024. április 16. kedd Csongor
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Figyelemre méltó dolgokat tapasztaltak az omikronnal kapcsolatban

Japán adatok bizonyítják, hogy az omikron kockázata nagyobb, mint a szezonális influenzáé.

A koronavírus omikron variánsa japán tudósok szerint legalább 40 százalékkal halálosabb, mint a szezonális influenza, írja a Mint. Ennek kapcsán a tanulmány kiemeli a járvánnyal kapcsolatos korlátozások túl gyors feloldásában rejlő veszélyeket. A kutatás még ellenőrzés előtt áll.

Az omikron halálozási aránya Japánban a január óta bekövetkezett halmozott többlethalálozások és a fertőzések száma alapján körülbelül 0,13 százalék volt az ország egészségügyi miniszterének tanácsot adó tudósok elemzése szerint. Ez jelentősen alacsonyabb, mint a járvány korábbi szakaszában tapasztalt 4,25 százalékos halálozási arány, még mindig magasabb, mint a szezonális influenza esetében ismert 0,006-0,09 százalékos arány.

Az országok világszerte kezdik feloldani a koronavírus miatti korlátozásokat a maszkviselési kötelezettségtől kezdve a tesztelési követelményekig, a normális élethez való visszatérést sürgetve. Az arcmaszk viselését a koronavírus elleni védekezés fontos eszközének tekintik: sok más vírushoz hasonlóan a koronavírus is elsősorban a levegőben szálló részecskék útján terjed. A fertőzött személy a vírust tartalmazó részecskéket kilélegezi, amelyeket aztán egy másik személy belélegezhet, aki így megfertőződik.

A koronavírusban szenvedő embereknél a vírus több változata is elrejtőzhet az immunrendszer elől a test különböző részein

két új tanulmány eredményei szerint:

a brit Bristoli Egyetem és a németországi Max Planck Orvostudományi Kutatóintézet kutatói által vezetett nemzetközi kutatócsoport megjegyezte, hogy ez jelentősen megnehezítheti a vírus teljes kiürítését a fertőzött személy szervezetéből.

A Nature-ben közzétett tanulmányok azt mutatják be, hogy a vírus hogyan képes különböző sejttípusokban külön fejlődni, és hogyan képes alkalmazkodni immunitásához ugyanazon a fertőzött gazdaszervezeten belül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×