eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Koronavírus-teszthez vesznek mintát egy férfitől a hongkongi Erzsébet királynő stadionban kialakított tesztállomáson 2020. szeptember 1-jén. A hatóságok az önkéntes alapú tömeges teszteléssel a koronavírus-járvány harmadik hullámát szeretnék megelőzni.
Nyitókép: MTI/EPA/Getty Images/Anthony Kwan

Szondával szűrhetjük ki a tünetmentes fertőzötteket a jövőben

Öt perc alatt ad eredményt egy koronavírus-szonda, mely a belefújt levegő alapján állapíthatja meg a fertőzöttséget.

A nagy eseményeken való biztonságos részvétel kulcsa a megbízható gyorstesztek széles körű alkalmazása lehet a koronavírus pandémiás szakaszából való kilépést követően: a tünetmentes hordozók is képesek továbbadni a fertőzést, ezért kiemelt a jelentősége annak, hogy a tömegrendezvények előtt kiderülhessen, ha valaki fertőzött.

A Phys.org egy, az eddig ismert gyorsteszteknél is gyorsabban eredményt ígérő szondát mutat be cikkében, amely mindössze öt perc alatt állapítja meg, hogy aki belefújt, hordozza-e a SARS-CoV-2-t. Az eszköz érzékeny és pontos, egyelőre ugyanakkor csak prototípusként létezik.

Könnyen hordozható az új eszköz

Jelenleg a PCR-tesztek tudják a legbiztosabban kimutatni a fertőzöttséget, ám ezek kiértékelése lassú, laboratóriumi háttér szükséges hozzá és a mintavétel kellemetlen módon, az orrgaratból történik. Az antigén gyorstesztek már sokkal gyorsabbak, de az álnegatív mellett ritkábban, de álpozitív eredmények is előfordulnak esetükben.

Szondás teszteket már korábban is kifejlesztettek: azok a koronavírussal fertőzöttek által kilélegzett illékony szerves vegyületek koncentrációjának különbségeire támaszkodnak, de a legtöbb elemzéshez terjedelmes, nem hordozható eszközökre van szükség.

Hszing Ji Ling és munkatársai olyan gyors, kényelmes és pontos szondás tesztet akartak kifejleszteni, amely alkalmas lenne nagyszámú ember helyszíni szűrésére.

Új módszert használnak

A kutatók olyan kézi szondát terveztek, amely chipet tartalmaz három ezüst nanokockára erősített érzékelővel. Amikor egy személy tíz másodpercen át fúj levegőt a készülékbe, a leheletében lévő vegyületek kémiai kölcsönhatásba lépnek az érzékelőkkel. Ezután a kutatók a kilégzésmérő készüléket egy hordozható spektrométerbe kötik, amely a szenzorok molekuláris rezgéseinek változásai alapján jellemzi a megkötött vegyületeket.

Pontos eredményt ad

A készüléket Szingapúrban tesztelték: a módszer 3,8 százalékos hamis negatív és 0,1 százalékos hamis pozitív arányt mutatott, ami a PCR-tesztekhez hasonló, de a módszer jóval gyorsabb. A kutatók szerint a szonda a későbbiekben új eszköz lehet a koronavírus csendes terjedésének csökkentésére a közösségekben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 22. 13:00
×
×
×
×