eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Koronavírus-teszthez vesznek mintát egy férfitől a hongkongi Erzsébet királynő stadionban kialakított tesztállomáson 2020. szeptember 1-jén. A hatóságok az önkéntes alapú tömeges teszteléssel a koronavírus-járvány harmadik hullámát szeretnék megelőzni.
Nyitókép: MTI/EPA/Getty Images/Anthony Kwan

Szondával szűrhetjük ki a tünetmentes fertőzötteket a jövőben

Öt perc alatt ad eredményt egy koronavírus-szonda, mely a belefújt levegő alapján állapíthatja meg a fertőzöttséget.

A nagy eseményeken való biztonságos részvétel kulcsa a megbízható gyorstesztek széles körű alkalmazása lehet a koronavírus pandémiás szakaszából való kilépést követően: a tünetmentes hordozók is képesek továbbadni a fertőzést, ezért kiemelt a jelentősége annak, hogy a tömegrendezvények előtt kiderülhessen, ha valaki fertőzött.

A Phys.org egy, az eddig ismert gyorsteszteknél is gyorsabban eredményt ígérő szondát mutat be cikkében, amely mindössze öt perc alatt állapítja meg, hogy aki belefújt, hordozza-e a SARS-CoV-2-t. Az eszköz érzékeny és pontos, egyelőre ugyanakkor csak prototípusként létezik.

Könnyen hordozható az új eszköz

Jelenleg a PCR-tesztek tudják a legbiztosabban kimutatni a fertőzöttséget, ám ezek kiértékelése lassú, laboratóriumi háttér szükséges hozzá és a mintavétel kellemetlen módon, az orrgaratból történik. Az antigén gyorstesztek már sokkal gyorsabbak, de az álnegatív mellett ritkábban, de álpozitív eredmények is előfordulnak esetükben.

Szondás teszteket már korábban is kifejlesztettek: azok a koronavírussal fertőzöttek által kilélegzett illékony szerves vegyületek koncentrációjának különbségeire támaszkodnak, de a legtöbb elemzéshez terjedelmes, nem hordozható eszközökre van szükség.

Hszing Ji Ling és munkatársai olyan gyors, kényelmes és pontos szondás tesztet akartak kifejleszteni, amely alkalmas lenne nagyszámú ember helyszíni szűrésére.

Új módszert használnak

A kutatók olyan kézi szondát terveztek, amely chipet tartalmaz három ezüst nanokockára erősített érzékelővel. Amikor egy személy tíz másodpercen át fúj levegőt a készülékbe, a leheletében lévő vegyületek kémiai kölcsönhatásba lépnek az érzékelőkkel. Ezután a kutatók a kilégzésmérő készüléket egy hordozható spektrométerbe kötik, amely a szenzorok molekuláris rezgéseinek változásai alapján jellemzi a megkötött vegyületeket.

Pontos eredményt ad

A készüléket Szingapúrban tesztelték: a módszer 3,8 százalékos hamis negatív és 0,1 százalékos hamis pozitív arányt mutatott, ami a PCR-tesztekhez hasonló, de a módszer jóval gyorsabb. A kutatók szerint a szonda a későbbiekben új eszköz lehet a koronavírus csendes terjedésének csökkentésére a közösségekben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×