eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

A sertésektől érkezhet a megoldás a koronavírus legyőzésére

A kulcsszó az apoptózis, amely meggátolja a komolyabb fertőzést.

A sertések is megfertőződhetnek a koronavírussal, de nem mutatják a betegség klinikai tüneteit, és át sem adják a vírust más állatoknak. Rahul Nelli állatorvos diagnosztikai és haszonállat-gyógyászat kutatással foglalkozó adjunktus és Luis Gimenez-Lirola, az állatorvos diagnosztikai és haszonállat-gyógyászati docens ennek okára kereste a választ. Az eredmények az emberek kezelésének új módjaihoz vezethet – írja a MedicalXpress alapján a Magyarmezogazdasag.hu.

A kutatók azt tanulmányozták, hogyan fertőzik meg a vírusok a sertéseket és azok sejtjeit, és hogyan védekeznek a fertőzés ellen. A vírust olyan tenyésztett sertés- és emberi légúti hámsejtekbe juttatták, amelyek a légutak felszínét alkotják.

Kiderült: a sertéssejtek a fertőzésre válaszul nagyobb arányban mentek át programozott sejthalálon, vagyis apoptózison, mint az emberi hámszövetsejtek.

„A fertőzött sertéssejtek sejtmagjai elkezdtek darabokra esni, a nem fertőzött sertéssejteké azonban nem”

– közölte Rahul Nelli.

Az apoptózis a fertőzés korai szakaszában szinte minimális szövetkárosodást okoz, és korlátozza a vírus szaporodását, így csökkenti a további súlyos megbetegedés lehetőségét.

Az emberi sejtek is képesek apoptózisra, ám sokkal ritkábban. A sertéssejtek nagyjából 100-szor nagyobb valószínűséggel esnek át ezen. Az apoptózis által az immunrendszer túlreagálása nélkül teszik ártalmatlanná a fertőzött sejteket, ez magyarázhatja, hogy a sertések komolyabb gond nélkül átvészelik a Covidot.

„Nem akarunk túlzásokba esni, de ez a válasz valószínűleg a sertés immunrendszerének belső, veleszületett és nem szerzett tulajdonsága" - mondta Giminez-Lirola. "Ily módon lehetséges a vírust finoman, de elég gyorsan elpusztítani, túlzott immunválasz kiváltása nélkül."

További vizsgálataik célja olyan terápiák kialakítása, amelyekkel apoptózist lehet kiváltása az emberi sejtekben, így elkerülve a súlyos tüneteket.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×