INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

sertés

koronavírus

kutatás

A sertésektől érkezhet a megoldás a koronavírus legyőzésére

A sertésektől érkezhet a megoldás a koronavírus legyőzésére

Infostart

A kulcsszó az apoptózis, amely meggátolja a komolyabb fertőzést.

A sertések is megfertőződhetnek a koronavírussal, de nem mutatják a betegség klinikai tüneteit, és át sem adják a vírust más állatoknak. Rahul Nelli állatorvos diagnosztikai és haszonállat-gyógyászat kutatással foglalkozó adjunktus és Luis Gimenez-Lirola, az állatorvos diagnosztikai és haszonállat-gyógyászati docens ennek okára kereste a választ. Az eredmények az emberek kezelésének új módjaihoz vezethet – írja a MedicalXpress alapján a Magyarmezogazdasag.hu.

A kutatók azt tanulmányozták, hogyan fertőzik meg a vírusok a sertéseket és azok sejtjeit, és hogyan védekeznek a fertőzés ellen. A vírust olyan tenyésztett sertés- és emberi légúti hámsejtekbe juttatták, amelyek a légutak felszínét alkotják.

Kiderült: a sertéssejtek a fertőzésre válaszul nagyobb arányban mentek át programozott sejthalálon, vagyis apoptózison, mint az emberi hámszövetsejtek.

„A fertőzött sertéssejtek sejtmagjai elkezdtek darabokra esni, a nem fertőzött sertéssejteké azonban nem”

– közölte Rahul Nelli.

Az apoptózis a fertőzés korai szakaszában szinte minimális szövetkárosodást okoz, és korlátozza a vírus szaporodását, így csökkenti a további súlyos megbetegedés lehetőségét.

Az emberi sejtek is képesek apoptózisra, ám sokkal ritkábban. A sertéssejtek nagyjából 100-szor nagyobb valószínűséggel esnek át ezen. Az apoptózis által az immunrendszer túlreagálása nélkül teszik ártalmatlanná a fertőzött sejteket, ez magyarázhatja, hogy a sertések komolyabb gond nélkül átvészelik a Covidot.

„Nem akarunk túlzásokba esni, de ez a válasz valószínűleg a sertés immunrendszerének belső, veleszületett és nem szerzett tulajdonsága" - mondta Giminez-Lirola. "Ily módon lehetséges a vírust finoman, de elég gyorsan elpusztítani, túlzott immunválasz kiváltása nélkül."

További vizsgálataik célja olyan terápiák kialakítása, amelyekkel apoptózist lehet kiváltása az emberi sejtekben, így elkerülve a súlyos tüneteket.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018