eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Digital generated image of semi transparent red COVID-19 cell with blue glowing omicron sign inside. Covid 19 omicron variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Megvan, mitől terjed olyan gyorsan az omikron

Annak ellenére történik ez így, hogy az omikronos fertőzöttek szervezetében a vírusterhelés a deltával fertőzöttekével megegyező, vagy akár még alacsonyabb is.

Két kutatócsoport is ugyanarra a következtetésre jutott az omikron szuperfertőzőségének okával kapcsolatosan. A megoldás nem az, hogy a fertőzöttek nagy mennyiségű vírust juttatnának környezetükben a levegőbe: az egyelőre még szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányok úgy találták, a korábbi fertőzésből vagy oltás által szerzett immunitás megkerülése hozza helyzeti előnybe az omikront.

Korábbi kutatások a delta kapcsán megállapították, hogy a delta által fertőzöttek szervezetében nagyobb mennyiségben van jelen a vírus, mint korábbi variánsoknál tapasztalhatták. Ezt a PCR-tesztekhez leadott minták alapján állapították meg, írja a Nature.

Meglepő eredmény

Azért, hogy a delta és az omikron vírusterhelését össze tudja hasonlítani, Yonatan Grad, a Harvard fertőzőbetegség-specialistája az NBA-játékosoktól folyamatosan levett PCR-tesztekhez használt mintákat kezdte el vizsgálni.

Úgy találta, hogy a deltával fertőzöttek mintáiban a maximális vírusterhelés valamivel magasabb, mint az omikronnal fertőzöttekében.

"Egyáltalán nem erre számítottam"- nyilatkozta Grad a variánsról, amely rohamtempóban vette át a domináns szerepet a világ minden táján.

Benjamin Meyer svájci virológus szerint is az az alapvető feltételezés, hogy a gyorsabb terjedés hátterében a magasabb vírusterhelés áll.

Tovább vizsgálódtak

Meyer és kollégái egy lépéssel tovább mentek: ahelyett, hogy csak a vírus RNS-t mérték volna, a fertőző vírusrészecskék számát is megmérték közel 150 fertőzöttől gyűjtött kenetmintákon. Ez a szigorúbb módszer

nem talált szignifikáns különbséget

az omikronnal és a deltával fertőzöttek vírusterhelése között.

Az eredmények hatással lehetnek a fertőzés igazolását követő karanténintézkedésekre. Meyer csoportja olyan emberektől származó mintákat vizsgált, akiket beoltottak, de ennek ellenére megfertőződtek a delta vírussal. Azt találták, hogy a minták mintegy felében még öt nappal azután is volt fertőző vírus volt, hogy az egyének pozitívnak bizonyultak. Grad és munkatársai azt találták, hogy az omikronnal fertőzötteknél öt nappal a pozitív teszt után a vizsgált személyek körülbelül felénél volt elég magas a vírustömeg, hogy valószínűleg még mindig fertőzőképesek legyenek.

A karanténról merülnek fel kérdések

Grad szerint ezek az eredmények aggasztóak, mivel a jelenlegi amerikai ajánlások szerint a pozitív teszt vagy az első tünetek után öt nappal már nem kell izolálniuk magukat a betegeknek. Az irányelvek előírják, hogy az érintetteknek még öt napig maszkot kell viselniük mások közelében, de az elkülönítés megszüntetéséhez nem szükséges negatív teszt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×