eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Ismeretlen létformákra bukkantak az Antarktisz jege alatt

Az élőlények már legalább 6 ezer éve jelen vannak a jég alatt, a nyílt víztől távol.

Rengeteg organizmusra, köztük korábban ismeretlen létformákra bukkantak az Antarktisz jege alatt – írta az IFLScience alapján a 24.hu. David Barnes, a brit antarktiszi kutatóintézet (British Antarctic Survey) munkatársa és kollégái decemberben publikált tanulmányukban 77 új fajt, köztük mohaállatokat és mészcsőférgeket mutatnak be.

A kutatók egy 200 méter mély lyukon keresztül vizsgálta az egyedi környezetet, a fúrást 2018-ban végezték az Ekström-jégselfen.

A mohaállatok törzsébe apró, gerinctelen, szinte csak tengervízben előforduló fajok tartoznak. Az élőlényeknek gyakran a korallokéra emlékeztető külső váza van. Hasonló vázzal bírnak a szintén parányi mészcsőférgek is.

Ezen egyszerű létformák jelenléte is komoly kérdéseket vet fel, hiszen vaksötétben, több száz méterrel a jég alatt fordulnak elő. Az állati maradványok szénizotópos elemzéséből az is kiderült, hogy az élőlények már legalább 6 ezer éve jelen vannak a jég alatt, a nyílt víztől távol.

Barnes szerint az élet felfedezése az extrém környezetben meglepő, és ismét rávilágít, hogy az antarktiszi tengeri élet milyen különleges.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×