eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pixabay

A sejtjeink 40 éves rejtélyét fejtették meg

Laboratóriumi kísérletekkel jöttek rá a megfejtésre.

Egy új tanulmány bemutatta, hogyan görbülnek a sejtmembránok, hogy létrehozzák azokat a "szájakat", amelyek lehetővé teszik a sejtek számára, hogy elfogyasszák az őket körülvevő anyagokat - számolt be az eredményről a computerworld.hu az Eurekalerten megjelent összefoglaló alapján.

"Ahogyan az étkezési szokásaink alapvetően befolyásolnak számos dolgot a testünkben, úgy a sejtek "evésének" módja is fontos a sejtek egészsége szempontjából" - mondta Comert Kural, az Ohio Állami Egyetem fizika docense, a tanulmány vezető szerzője. "És a tudósok mostanáig nem értették, hogy ez hogyan történik".

A múlt hónapban a Developmental Cell című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a sejtek közötti gépezet egy erősen ívelt kosárszerű struktúrává áll össze, amely végül zárt cellává nő.

A membrán görbülete fontos, mondta Kural - ez szabályozza azoknak a "zsebeknek" a kialakulását, amelyek az anyagokat a sejtbe befelé és a sejtből kifelé szállítják.

Az "esemény" helyszínére különböző fehérjék gyűlnek, ki és bejutnak egyes anyagok a "zselés zsákként" elképzelhető sejt belsejébe, a citoplazmába a plazmamembránon át. A görbületből kialakuló "zsebek" fogják be a sejt körüli anyagokat, majd úgynevezett vezikulákká - egy vörösvértest méretének egy milliomodrészével kisebb zsákokká - alakulnak.

(Az élő szervezetek számára kulcsfontosságú szerepet játszik, ahogyan a sejtek a vezikulákat fogyasztják és kiürítik. A folyamat segít a rossz koleszterin kiürítésében a vérből; emellett idegi jeleket is továbbít. A folyamatról ismert, hogy számos betegségben, köztük a rákban és az Alzheimer-kórban meghibásodik.)

A nagy kérdés azonban az volt, hogy miként alakulnak ki ezek a zsebek a korábban laposnak hitt membránokból,

és ez közel 40 évig megakasztotta a kutatókat.

"Most viszont képesek voltunk szuperfelbontású fluoreszcens képalkotást használni, hogy ténylegesen megfigyeljük, hogyan alakulnak ki ezek a zsebek az élő sejtekben, így választ tudtunk adni arra a kérdésre, hogyan jönnek létre" - mondta Kural.

"Kísérleteinkből kiderült, hogy a fehérjeszerkezetek már akkor elkezdik deformálni az alatta lévő membránt, amikor a vezikulaképződés helyére szerveződnek."

Ez ellentétben áll a korábbi hipotézisekkel, amelyek szerint a sejt fehérjeszerkezeteinek energiaigényes átrendeződésen kellett keresztülmenniük ahhoz, hogy a membrán meggörbüljön, mondta Kural.

"Fontos a membránhoz kötött vezikulák eredetének és dinamikájának megértése, mert felhasználhatók gyógyszerek gyógyászati célú szerek szállítására. Ám kórokozók, például vírusok kijátszhatják őket, hogy bejussanak és megfertőzzék a sejteket" – mondta Kural. "Eredményeink nemcsak az élet alapjainak megértéséhez, hanem a jobb terápiás stratégiák kidolgozásához is hozzájárulnak" - idézte Kuralt az Ohio Állami Egyetem honlapja.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×