eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nyitókép: Cell.com

Bébidinoszaurusz-csontvázra bukkantak egy kőtojásban

A kínai lelet új információkkal szolgálhat az ősi állatok fejlődésével kapcsolatban.

Megkövesedett tojásában kuporgó bébidinoszaurusz rendkívül jó állapotban megőrződött csontvázára bukkantak Kínában, a lelet új információkkal szolgál az ősi állatok fejlődéséről.

Az optiroszauruszbébi egy eddig csak madaraknál tapasztalt kuporgó pózban van - állapította meg vizsgálata során a kínai-brit kutatócsoport, amely eredményeit az iScience tudományos lapban mutatta be.

A kutatók arra a kérdésre keresik a választ, hogy ez a viselkedés már a kréta korban, 145-66 millió évvel ezelőtt kifejlődött-e a theropodák rendjébe tartozó optiroszauruszoknál, melyekből később a madarak kialakultak.

"Meglepődtünk, amikor megláttuk, hogy ez a szép állapotban megmaradt embrió madárszerű pozícióban ül egy dinoszaurusztojásban" - mondta Waisum Ma, a Birminghami Egyetem kutatója.

A fosszilizálódott embrió a dél-kínai Csianghszi tartományban lévő Kancsou városból származik, az ezredforduló óta hevert egy raktárban. Tíz évvel később a Jingliang Természettudományi Múzeum munkatársai több fosszíliát dinoszaurusztojásként azonosítottak, ekkor fedezték fel a most vizsgált csontokat is - közölte Lida Hszing, a Pekingi Földtudományi Egyetem munkatársa.

A felfedezett bébidinónak a Baby Yingliang nevet adták. A fosszíliát további vizsgálatnak vetik alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×