eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
3d hologram concept of smart city
Nyitókép: Viaframe/Getty Images

Hihetetlen tárgyak, amelyek már 3D-nyomtatással készültek

Házak, hidak, autók, ételek – már minden előállítható három dimenzióban.

A 3D nyomtatást először 1955-ben vetődött fel, két amerikai doktorandusz egy tintasugaras nyomtatót alakított át úgy, hogy ne tintát fecskendezzen papírra, hanem rétegeket olvasszon egymásra, és ezáltal térbeli objektum keletkezzen. A mai 3D nyomtatók már jóval fejlettebbek, működésük bonyolult technikán alapul, felhasználási területük folyamatosan bővül.

A hirado.hu összeszedte, hogy milyen különleges területeket hódított már meg a technológia:

Építmények

  • Amszterdamban nyáron avatták fel a világ első olyan hídját, amely teljes egészében 3D nyomtatás segítségével jött létre. Az építményhez 4,5 tonna rozsdamentes acélt használtak fel, amit négy, hegesztőkészülékekkel felszerelt robotkar alakított ki rétegenként. A 12 méter hosszú MX3D nevű híd hat hónap alatt készült el.
  • Dubajban nyílt meg a világ legnagyobb 3D nyomtatóval készült épülete. A kétszintes, 640 négyzetméter alapterületű épület kormányhivatalként üzemel. A 3D nyomtatásra való áttérés 70 százalékkal csökkenti az építéshez szükséges munkaerőt, és 90 százalékkal redukálja az építési költségeket.
  • A hollandiai Eindhovenben 3D nyomtatással készítettek lakóházakat. Az új technológia lehetővé teszi azt is, hogy a falakba közvetlenül beépítsék a világítás, a fűtés és a biztonsági berendezés működtetéséhez szükséges vezeték nélküli érzékelőket, hogy okosházakat alkossanak.

Élelmiszer

  • Az angol Food Ink étterem különlegessége, hogy a bútorok, evőeszközök mellett még az ételek is 3D nyomtatással készülnek. A Harry Houdiniről átkeresztelt Foodini egy 3D-s ételnyomtató. A tintapatronokba természetes alapú, biominősítésű, ehető töltelék kerül. A vendég kiválasztja, milyen ételből milyen dizájnt szeretne kinyomtatni, és Foodini máris készíti a kívánt fogást.

Űrkutatás

  • A világ első háromdimenziós nyomtatással készült műholdját juttatták a világűrbe négy évvel ezelőtt a Nemzetközi Űrállomás űrsétát tett űrhajósai. Fjodor Jurcsikin és Szergej Rjazanszkij orosz űrhajósok öt nanoműholdat engedtek a világűrbe. A kutatók azt vizsgálták, miként bírják a háromdimenziós nyomtatással készült alkatrészek a világűrt. A technológiával készült tárgyakat folyamatosan tesztelik.
  • Nyáron a NASA szakemberei azt vizsgálták, hogy 3D nyomtatás segítségével előállíthatók-e az űrben az építkezéshez szükséges alkotóelemek. A speciális 3D nyomtatót felküldték a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a vizsgálatok hamarosan meg is kezdődtek.

Járművek

  • Az olasz LSEV a világ első sorozatgyártású 3D nyomtatott autója. A technológiával a kivitelezők mindössze 3-12 hónap alatt képesek megtervezni egy autót, a hagyományos 3-5 évhez képest.
  • Autón túl 3D nyomtatással készítettek már motorkerékpárt, biciklit és kisbuszt is.

Orvostudomány

  • A Colorado Műszaki Egyetem egyik hallgatója egy beteg teknősnek készített páncélt. Kleopátra, a teknős piramisodástól szenvedett, ami miatt a páncélján lyukak és törött részek keletkeztek. A diák 600 órányi munkával készítette el a protézist, ami védi a hüllő páncélját.
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×