eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Alrosa.ru

Olyan anyagra bukkantak egy gyémántban, amire még soha

A davemaoit különleges anyag, ha csökken a nyomás, elbomlik, ezért nem figyelték még meg korábban a természetben.

Alaposan meglepte a tudósokat annak a gyémántnak a vizsgálata, melyet Botswanában hoztak a felszínre. A drágakő mintegy 660 kilométerrel a földfelszín alatt keletkezett, de ennél is érdekesebb, hogy a belsejében egy olyan ásvány is volt, amelyet a természetben még soha nem láttak. Ez a Live Science szerint a kalcium-szilikát perkovszkit (CaSiO3) vagy más néven davemaoit – írja a hvg.hu.

Oliver Tschauner ásványkutató szerint a mintát nagy erejű röntgensugarak segítségével sikerült kimutatni. A röntgendiffrakciónak nevezett eljárás során a fény szögének és intenzitásának elemzésével a kutatók képesek voltak meghatározni, mi minden található a gyémántban.

A davemaoitnak fontos geokémiai szerepet tulajdonítanak a földköpenyben, és úgy vélik, hozzájárulhat az ott uralkodó, jelentős mennyiségű hő kialakulásához. Egy elmélet szerint a davemaoite-ban kis mennyiségben olyan radioaktív elemek is megtalálhatók, mint az urán és a tórium.

A felfedezés azért is hangsúlyos a szakértők szerint – fogalmaznak a Science oldalán olvasható tanulmányukban –, mert

a davemaoit létezésére soha nem találtak közvetlen bizonyítékot.

Ennek oka, hogy a nyomás csökkenésével más ásványokra bomlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×