eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sir Clive Sinclair, Chairman  Sinclair Research LtdWith his new Z88 Laptop Computer. (Photo by Photoshot/Getty Images)
Nyitókép: Photoshot/Getty Images

Elhunyt a zsebszámológép atyja, a legendás ZX Sinclair megalkotója

Sir Clive Sinclairt nyolcvanegy éves korában érte a halál.

Lánya, Belinda Sinclair tájékoztatása szerint a feltaláló csütörtök reggel hunyt el több mint egy évtizede tartó rákbetegség után.

Apja még az elmúlt héten is egy ötletén dolgozott, „mert ez volt az, amit imádott csinálni” – hangoztatta.

„Találékony volt és nagy képzelőerővel rendelkezett, számára ez izgalmas volt, egy kaland. Ez volt a szenvedélye”

– idézte Belinda Sinclairt a BBC hírportálja.

Az általa kifejlesztett ZX Spectrum számítógépek elérhetővé tették a személyi számítógépek használatát a tömegek számára is: több milliót vásároltak meg belőle a világon.

Egy 2013-as interjúban ugyanakkor Sinclair bevallotta, ő maga akkoriban nem is használt számítógépet. Mint mondta, nem szereti, ha valami eltereli a figyelmét. „Ha lenne számítógépem, elkezdenék azon gondolkodni, hogy megváltoztatnám rajta ezt vagy azt, és ezt nem akarom” – magyarázta.

A ZX Spectrummal ellentétben C5 elektromos járművével nem járt sikerrel. Az 1985-ben bemutatott eszköz a vásárlók szerint túl lassú volt, túlságosan korlátozott távolságra volt használható, nem volt képes felkapaszkodni a dombokon. A sikertelenség súlyos anyagi problémákat okozott Sinclair számára.

Lánya szerint a férfi találmányai néha túl koraiak voltak.

„Nagyon jó volt abban, hogy elképzelje, mit szeretnének az emberek, vagy mire lehet szükségük, még akkor is, ha ők maguk még nem tudták, hogy akarják azt a dolgot”

– fogalmazott Belinda Sinclair.

Sinclair 1940-ben a Londonhoz közeli Richmondban született. Tizenhét évesen abbahagyta az iskolát és műszaki újságíró lett, majd úgy döntött, inkább ő maga is feltalálóvá válik. Mindössze 22 évesen létrehozta első cégét: a Sinclair Radionics postai úton rendelhető rádiós készleteket gyártott, köztük a világ legkisebb tranzisztoros rádióját.

Ismertté 1973-ban vált, amikor

feltalálta a világ első zsebszámológépét.

Ezt követően fordult a számítógépek felé. Első elérhető árú gépét 1980-ban mutatta be, mely kevesebb mint száz fontba (40 ezer forintba) került. A ZX80 új utakat nyitott a számítógépek világában. 1982-ben jelent meg az ikonikus ZX Spectrum, amely hatalmas váltás volt elődeihez képest. Az 1980-as években olyan konkurenciával szemben állta meg a helyét, mind a Commodore 64, az első Apple számítógépek és az Atari gépei.

A Spectrum Nagy-Britannia legtöbbet eladott számítógépévé vált. Clive Sinclair számára vagyont és elismertséget szerzett. II. Erzsébet brit uralkodó 1983-ban lovaggá ütötte.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×