eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
(Original Caption) Changing his original plans of not leaving the Belgenland, until the liner arrived in California, where he will spend the winter months, continuing his renewed renovations of modern science, Professor Albert Einstein, left the vessel when it docked in New York, for a four day stay. he is shown above on arrival.
Nyitókép: Bettmann

Eddig ismeretlen Albert Einstein-levél került elő, madarakról, méhekről ír benne

Az állatok tájékozódó képessége keltette fel a Nobel-díjas elméleti fizikus érdeklődését.

Albert Einstein egy közelmúltban nyilvánosságra hozott levele a Nobel-díjas elméleti fizikus madarakkal, méhekkel és a fizika új alapelveivel kapcsolatos gondolatait mutatja be.

A történelem egyik legnagyobb elméje arról értekezik az 1949-es keltezésű levélben, hogy az állatok érzékelésének tanulmányozása vezethet-e új fizikai alapelvek felfedezéséhez.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatóinak közleménye szerint ez a mai napig fontos kérdés a fizikában, és egyre nagyobb számú kutatás foglalkozik az állatok, úgy mint a madarak és méhek tájékozódásával.

Az eddig ismeretlen levelet a Nagy-Britanniában élő Judith Davys osztotta meg a kutatókkal. Einstein az asszony néhai férjének, Glyn Davys radarkutatónak küldte a levelet, aki a brit királyi haditengerészetnél szolgált a második világháborúban és egyebek között a hajók és repülők radarral való észlelésével foglalkozott.

Az egyetem munkatársa, Adrian Dyer számos tanulmányt közölt már a méhekről és ő a vezető szerzője annak az új írásnak is, amely Einstein levelét mutatja be a Journal of Comparative Physiology A. című folyóiratban. A szakember szerint a levél Einstein azon elképzelését mutatja be, hogy az állatok tanulmányozása új felfedezésekhez vezethet.

A dokumentum azt is bizonyítja, hogy Einstein találkozott a Nobel-díjas Karl von Frischsel, aki a méhek és egyéb állatok érzékelésének tanulmányozásával foglalkozott.

1949 áprilisában Von Frisch bemutatta a háziméhek tájékozódásával kapcsolatos kutatási eredményeit, és előadásán Einstein is részt vett.

Egy nappal később a két tudós priváttalálkozót szervezett. Noha ezt a találkozót nem dokumentálták, a közelmúltban előkerült levél bepillantást enged abba, hogy miről beszélgethettek egymással.

"Elképzelhető – írta Einstein a levélben –, hogy a vándormadarak és a postagalambok viselkedésének tanulmányozása egy nap segíthet megérteni néhány olyan fizikai folyamatot, amelyet jelenleg még nem értünk."

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×