eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Szakértők: rémisztő fordulatot tartogathat egy új vírus

Rusvai Miklós szerint a június-júliusi déli féltekés járványok mutatják majd meg, mire számíthatunk jövő télen influenzaügyben. Bognár Lajos országos főállatorvos arról számolt be, hogy még nem tudni, hogy a madárinfluenza-vírussal fertőzött emberek meg is betegedtek-e.

A világszerte bevezetett korlátozó intézkedések miatt eddig nem tapasztalt mértékben fertőzhet az influenza a következő szezonban – állítják brit szakértők. Szerintük az ilyen megbetegedések elenyésző száma következtében csökkent a nyájimmunitás. Rusvai Miklós víruskutató szerint a következő influenzajárvány súlyosságát még nem lehet megjósolni. A szakértő

egy új típusú influenzavírus megjelenése miatt sokkal jobban aggódik.

Az InfoRádiónak azt mondta a szakember, hogy az influenzavírus mutációja biztosra vehető, csak azt nem tudni, ez mekkora változást fog okozni a vírus antigénszerkezetében (ez azt befolyásolja, hogy védettek maradunk-e az előző vakcinázás óta). A víruskutató felhívta a figyelmet arra, hogy évről évre eltérő mértékben mutálódik az influenzavírus, így különböző mértékben maradunk védettek.

Ha minimálisan módosul az antigén szerkezete, akkor védettek maradunk egy korábbi fertőzés vagy védőoltás esetén is, ha nagy mértékben, akkor védtelenek vagyunk a kórokozóval szemben és új vakcinára is szükség van – mondta Rusvai Miklós.

A Föld északi féltekéjén télen ránk törő járványok megjósolhatók abból, hogy június-júliusban a déli féltekén milyen influenzajárványok voltak. Az ősszel majd azt kell néznünk, hogy mi történt mondjuk Ausztráliában, és ha nagy lesz a változás a korábbihoz képest, érdemes lesz oltatnunk magunkat.

Még nem jósolható meg a víruskutató szerint, mi várható az ősszel, de

jó óvatosnak kell lenni.

Rémisztő fordulat jöhet

Az új, H5N8 típusú madárinfluenza megjelent egy oroszországi baromfitelep több dolgozóján is, pedig korábban erre nem volt példa. Rusvai Miklós aggasztónak tartja a hírt, mert ennek a vírusnak az emberek közötti terjedése ellen egyelőre nem tudnánk védekezni, hiszen oltóanyagunk nincs erre.

Ha akár Oroszországban, akár másutt a világon az derülne ki, hogy ez a vírus szert tett az emberről embere terjedés képességére, az rémisztő fejlemény lenne.

Ez esetben elkezdődne az oltásfejlesztők versenyfutása a vírussal.

A víruskutató zárszava: bízunk abban, hogy ez nem következik be.

Új helyzet előtt

Bognár Lajos országos főállatorvos is megszólalt a témában az InfoRádióban. A szakember szerint is ez volt az első bizonyított eset, hogy a vírus átterjedt állatról emberre. Azt mondta, keveset tudnak még a jelenségről, várják az orosz hatóságok beszámolóját.

Úgy látja, új helyzetet teremt a fejlemény, hiszen egész Európában jelen van a H5N8 vírus, de eddig nem terjedt át emberre. Azt eddig is tudtuk – mondta –, hogy a madárinfluenza-vírus képes lehet úgy mutálódni, hogy zootikussá váljon, tehát állatról emberre és vissza terjedjen.

Ilyen változás általában akkor következik be, amikor egy állományban vagy az azt ellátó emberekben egyszerre van jelen a humán és az állatokra jellemző vírus,

és az időjárási viszonyok is kedvezőek.

Arra figyelmeztetett, hogy ugyan, ahogy eddig, úgy most is figyelemmel kell lenni, de egy ilyen eset nem jelenti azt, hogy ebből feltétlenül járvány alakul ki. Az állattartóknak fontos betartaniuk az alapvető higiéniás és járványvédelmi szabályokat.

Orosz jelentések hét ember fertőzöttségéről szólnak, az eset az országos főállatorvos szerint azt jelzi, hogy mutálódott a vírus, ugyanakkor emberről emberre terjedést nem figyeltek meg, és várják a részletes genetikai eredményeket.

Bognár Lajos elmondta, hogy a vonulási időszak vége felé járunk, így nem várható, hogy a vírus a tavasszal nagyon elterjedne. Ezt a variánst ráadásul eddig egyetlen helyen mutatták csak ki, de az esély megvan, hogy a Földön idővel bárhova elterjedjen.

Arról is beszélt, hogy a baromfikra nem jelent nagyobb veszélyt ez a mutáns a korábban ismert vírusokhoz képest. Nagy terjedési sebességű vírus, fajtánként eltérő tüneteket okoz.

Azt még nem tudni Bognár Lajos szerint, hogy az említett hét ember meg is betegedett vagy csak megfertőződött a madárinfluenza-vírussal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×