eur:
387.61
usd:
359.64
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Most műtik a magyar orvosok a szétválasztott bangladesi ikerpár egyik tagját

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata operálja a kislányt, a hiányzó koponyacsontját kell pótolni.

Rabeya nyárra tervezett koponyarekonstrukciós műtétjét a koronavírus-járvány miatt halogatták az orvosok, ám annak elvégzése már nem tűrt további halasztást, mivel biztosítani kell az agy fokozott védelmét. A magyar orvoscsapat, Pataki Gergely plasztikai sebész, Csókay András idegsebész, Csapody Marcell aneszteziológus és Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus a napokban utaztak ki Bangladesbe.

Csókay doktor arra kérte a magyar embereket, imádkozzanak Rabeyáért, akinek a műtétje magyar idő szerint 5-6 óra körül kezdődött el. "Most az óriási csonthiánynak a fejtetőn való pótlása a feladat a jó állapotú Rabeyanál. Az óvatos műtét ellenére is veszélye van az agy bevérzésének és a fertőzés szövődmények” – írta a Facebook-oldalán.

"A kislányok fejlődése a szétválasztás óta folyamatos, Rabeya gyorsabb, Rukaiya a tavaly szeptember 3-án bekövetkezett, a műtéttől független agyvérzése miatt lassabban fejlődik. Rabeya nagymozgásai majdnem a korának megfelelőek, a további fejlődésben a koponya állapota hátráltatja, mivel nem szabad szaladnia, ugrálnia. A műtét által érintett jobb kezét egyre jobban használja, bár erre gyakran kell őt figyelmeztetni. Finommotorikája egyre javul, festeget, rajzolgat, és ő maga kérte édesanyját, hogy tanítsa írni, és olvasni. Rukaiya egyre inkább érdeklődik a környezete iránt, jól érzi magát a családjában, megnevettetik őt a testvérei, szülei, ami arra utal, hogy képes érzelmileg kapcsolódni. Kívánságait egyértelmű gesztusokkal, hangadással fejezi ki” – mondta a Blikknek Pataki Gergely, mielőtt kiutaztak Bangladesbe, hogy végrehajtsák a koponyarekonstrukciós műtétet.

Címlapról ajánljuk

Tombol az orosz offenziva Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben - közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója a Telegramon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×