INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

bangladesi ikrek

csókay andrás

pataki gergely

rabeya

Most műtik a magyar orvosok a szétválasztott bangladesi ikerpár egyik tagját

Most műtik a magyar orvosok a szétválasztott bangladesi ikerpár egyik tagját

Infostart

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata operálja a kislányt, a hiányzó koponyacsontját kell pótolni.

Rabeya nyárra tervezett koponyarekonstrukciós műtétjét a koronavírus-járvány miatt halogatták az orvosok, ám annak elvégzése már nem tűrt további halasztást, mivel biztosítani kell az agy fokozott védelmét. A magyar orvoscsapat, Pataki Gergely plasztikai sebész, Csókay András idegsebész, Csapody Marcell aneszteziológus és Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus a napokban utaztak ki Bangladesbe.

Csókay doktor arra kérte a magyar embereket, imádkozzanak Rabeyáért, akinek a műtétje magyar idő szerint 5-6 óra körül kezdődött el. "Most az óriási csonthiánynak a fejtetőn való pótlása a feladat a jó állapotú Rabeyanál. Az óvatos műtét ellenére is veszélye van az agy bevérzésének és a fertőzés szövődmények” – írta a Facebook-oldalán.

"A kislányok fejlődése a szétválasztás óta folyamatos, Rabeya gyorsabb, Rukaiya a tavaly szeptember 3-án bekövetkezett, a műtéttől független agyvérzése miatt lassabban fejlődik. Rabeya nagymozgásai majdnem a korának megfelelőek, a további fejlődésben a koponya állapota hátráltatja, mivel nem szabad szaladnia, ugrálnia. A műtét által érintett jobb kezét egyre jobban használja, bár erre gyakran kell őt figyelmeztetni. Finommotorikája egyre javul, festeget, rajzolgat, és ő maga kérte édesanyját, hogy tanítsa írni, és olvasni. Rukaiya egyre inkább érdeklődik a környezete iránt, jól érzi magát a családjában, megnevettetik őt a testvérei, szülei, ami arra utal, hogy képes érzelmileg kapcsolódni. Kívánságait egyértelmű gesztusokkal, hangadással fejezi ki” – mondta a Blikknek Pataki Gergely, mielőtt kiutaztak Bangladesbe, hogy végrehajtsák a koponyarekonstrukciós műtétet.

Nyitókép: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018