eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Járványmatematikus: ha 80 százalékos lenne a maszkhasználat, sikeres lenne a küzdelem

Félelem és passzivitás helyett tudatos védekezésre van szükség – hangsúlyozta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktualitásokról tartott előadásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai projektjének vezető orvos-epidemiológusa. Oroszi Beatrix szerint a járvány terjedésének mérsékléshez a higiénés szabályok betartása mellett hatékonyabbá kell tenni a teszteléses kontaktuskutatást.

Nem szabad alábecsülni a koronavírus-fertőzés súlyosságát – hangsúlyozta Oroszi Beatrix járványügyi szakértő, aki beszámolt arról, hogy Észak-Olaszországban az elmúlt hetekben kontrollvizsgálatokat végeztek a járvány első hullámában súlyos tünetekkel kórházba került fertőzötteken. Az eddig megvizsgált 750 beteg csaknem fele még szeptemberben sem érezte jól magát, sokan panaszkodtak nehéz légzésre.

"Voltak olyanok, akik nem tudtak maguktól bemenni a vizsgálatra, hanem úgy kellett tolókocsiban bevinni őket. Harminc százaléknak gyulladásos panaszai voltak, ezek egy része szívpanasz volt, másik része vérrögképződéshez kötődhetett. Voltak egyéb tünetek is: végtagfájdalom, zsibbadás, hajhullás, depresszió, krónikus fáradtság, kimerültség. Azt mondják a lombardiai orvosok, hogy itt is valami olyasmivel állunk szemben, amivel még nem találkoztunk" – ecsetelte Oroszi Beatrix.

Az ITM járványmatematikai csoportjának számításai szerint

a járvány elfojtásához 60 százalék feletti kontaktusszám-csökkentés szükséges,

az első hullámban a kormányzati intézkedések 60-90 százalék körüli számot értek el.

Kiemelte, a lakossági fegyelmezettség vezetett a fertőzési láncok megszakadásához. Augusztus vége óta viszont rohamosan emelkednek az esetszámok, "a vírus újra elszabadult".

"Az első hullám során alig volt közösségi terjedés. Most viszont dominánsan közösségi terjedés van, bárhol ott lehet a koronavírus" – mondta, és jelezte, a floridai helyzet közben arra figyelmeztet: bármikor átterjedhet a fiatalokról az idősebbekre a koronavírus.

"Nagy mindenkinek a felelőssége ebben" – jelentette ki, és úgy látja, korlátozó intézkedésekkel a járvány elfojtható, ám ez súlyos gazdasági következményekkel jár.

"Ha az emberek 80 százalékát rászorítanánk a maszkhasználatra, akkor elérnék az 1-es továbbterjesztési értéket, lehet, hogy utópisztikus, de azért ez egy lehetőség. Közben

a kontaktkutatást hatékonyabbá kell tenni, meg kell fogni a vírust"

– mondta még. "Karantén, maszk, kézhigiéné, távolságtartás, és ha nagyon nagy baj van, csak akkor lezárás."

A bizonytalanságot most szerinte az okozza, hogy nem tudni, meddig tart a járvány, és mikorra lesz vakcina; amennyiben lesz oltás, a koronavírusból egy egyszerű nátha lesz, mert a vírus "megszelídül".

Addig is félelem és passzivitás helyett tudatos védekezésre van szükség szerinte.

A teljes előadás itt tekinthető meg:

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×