eur:
394.57
usd:
369.67
bux:
65738.49
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elképesztő mutatványra képes ez a bogár, ha megeszik

Képes sértetlenül kimenekülni az őt lenyelő béka hátsó fertályán egy különleges állat.

A Regimbartia attenuata bizonyos békafajokból képes épségben előkerülni, ilyen például a Pelophylax nigromaculatus. Más békákhoz hasonlóan ennek a fajnak sincsenek fogai, így nem tudja a rovart lenyelés előtt megölni. Ezt a feladatot az emésztőrendszere végzi el. Ez azonban nem működik a Regimbartia attenuata esetében, amely a szakértő szerint ürítésre ingereli a békát, hogy aztán az ürülékkel együtt kiszabaduljon - közölte Sindzsi Szugiura, a japán Kobe Egyetem ökológusa.

A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be arról, hogy első alkalommal sikerült dokumentálni, amint a rovar épségben kimászott a békából az elfogyasztása után.

A bogár és a béka Japán ugyanazon mocsaras területén él. Fiatal és felnőtt békákkal etették meg a bogarakat a szakértők, hogy a rovar önvédelmi technikáját megvizsgálják. A békák könnyedén lenyelték a rovarokat, de hat órán belül a bekebelezett rovarok 93,3 százaléka előbukkant a hátsó fertályukon, ugyanolyan élénken, mint hosszú utazásuk elején.

A kutatók megfigyelték, hogy ugyanez történik négy másik békafaj, a Pelophylax porosus, a Glandirana rugosa, a Fejervarya kawamurai és a Hyla japonica esetében is.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×