eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Ki fog derülni, mennyire vagyunk előítéletesek a mentális betegekkel szemben

Online konzultáció indul annak feltárására, mi történik a társadalom szemében a mentális betegekkel.

A mentális betegekkel szembeni előítéleteket méri fel a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának, valamint partnerszervezeteinek a kérdőíve. Ha képet kapnak a kutatók, hogyan viszonyul a magyar társadalom a mentális betegekhez, akkor ez alapján tudnak antistigmatizációs programokat kidolgozni – mondta el az InfoRádiónak Simon Lajos pszichiáter, egyetemi docens, a kutatás vezetője.

"A nemzetközi szakirodalomban is világosan kirajzolódó mintázat, hogy a mentális betegségekkel szemben elég komoly társadalmi fenntartás van. Ezt lehet előítéletnek, stigmatizációnak, diszkriminációnak hívni, és ez több szinten is megmutatkozik" – világított rá Simon Lajos, aki szerint ráadásul

a média is rátesz a mentális betegségekkel küzdőkről kialakult képre: veszélyesek.

A pszichiáter úgy látja, a megbélyegzés nagy mértékben oka annak, hogy a mentális betegek nem folyamodnak segítségért, így a betegek önmagukat tovább stigmatizálják azzal, hogy "nem mutathatják meg" senkinek azt, amiben segítségre szorulnak.

Azt is vizsgálják, hogy az egészségügyi dolgozóknak mennyire más a stigmatizációs magatartásuk az érintett betegekkel szemben az egészséges populációhoz képest. Ez azért fontos, hogy kiderüljön, a segítő dolgozók könnyítenek-e a betegek helyzetén.

Hogy milyen módszerrel vizsgálják a mentális betegekhez való hozzáállást, arról Simon Lajos elmondta, a kérdőívet bárki kitöltheti, ebből fognak majd tudni következtetéseket levonni.

A kérdőívet ITT lehet elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×