eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Egy új kutatás szerint az iskolák bezárása nem elég hatékony fegyver

A világ diákjainak 91 százaléka nem jár most iskolába, de az előzetes vártnál ennek kisebb a hatása a járvány terjedésére.

Az iskolákat szerte a világon bezárták, hogy ezzel is gátolják a koronavírus terjedését, de most egy új kutatás, amelyet a CNN ismertetett, megkérdőjelezi a százmillió életét felforgató óvintézkedés hatékonyságát, és azt állítja, hogy jóval kisebb a hatása a járványra, mint előzetesen gondolták.

A University College London kutatási modelljéből az derült ki, hogy az iskolai korlátozásokkal a halálesetek 2-4 százalékát lehetett megelőzni, jóval kevesebbet, mint bármelyik másik távolságtartási intézkedéssel.

A hétfőn publikált jelentést szerint, amely nemcsak az új koronavírus, hanem a SARS, a MERS és az influenza terjedését is vizsgálta, a teljes iskolaszünet hatása "nagyon gyenge". Már a SARS-járcány idején is arra jutottak, hogy ez az intézkedés szinte hatástalan.

A mostani fertőzésnél a diákoknál legfeljebb gyenge tüneteket tapasztaltak, az igazolt betegek között az arányuk a legerősebben tesztelt országban, az Egyesült Államokban 2 százalék alatt van. Ugyanakkor az iskolai intézkedéseket elsősorban azért hozták meg, mert a gyerekek könnyen megfertőzhetnek náluk veszélyeztetettebb embereket.

A kutatók szerint más betegségek esetében hatásos lehet ez a módszer, de a teljes iskolabezárás helyett kevésbé drasztikus lépésekkel is kordában lehetne tartani a gyerekek fertőzéseit, különösen, ha nagyon elhúzódik a vészhelyzet. Eltolt órarendet, szigorú orvosi ellenőrzést és a tüneteket mutató diákok elkülönítését javasolják.

Ez persze csak egy tudományos vélemény, mások óva intenek a következtetésektől, és arra figyelmeztetnek, hogy a többi óvintézkedéssel együtt erre is szükség van a hatékony védekezéshez.

Az UNESCO adatai szerint 188 országban szünetel az iskolai oktatás, diákok 91 százaléka nem jár most iskolába, nagyjából 1,6 milliárd fiatal tölti otthonában a napjait az iskola helyett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×