eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Korallfehéredés Hawaiin
Nyitókép: NOAA/NASA

Nem tud elbújni a globális felmelegedés egyik rejtőzködő áldozata

A nagy hőmérsékletingadozásokhoz szokott szuperkorallok is csak korlátozottan tudnak ellenállni a víz szokatlanul magas hőmérsékletének.

Még a "szuperkorallok" is bajba kerülhetnek az egyre melegedő óceánokban, ezek a nagy hőmérsékletingadozásokhoz szokott korallok is csak korlátozottan tudnak ellenállni a víz szokatlanul magas hőmérsékletének.

Verena Schöpf, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója és munkatársai a Nature Communications című szaklapban mutatták be a területen végzett kutatásaikat.

A víz növekvő hőmérséklete megzavarja a korallok és a velük életközösségben élő algák szoros kapcsolatát. Ha a koralloknak túlságosan melegük van, eltaszítják az algákat, ami ahhoz vezethet, hogy idővel "éhen halnak". Ez a folyamat a korallfehéredés, amely különösen az Ausztrália vizeiben elterülő Nagy-korallzátonyt érinti a klímaváltozás miatt.

Schöpf hosszú ideje kutatja a Nagy-korallzátonyhoz képest jóval kevésbé ismert korallzátonyokat a nyugat-ausztráliai Kimberly régióban. Az ottani különleges korallok a nagyobb hőmérsékletkülönbségeket és a nagyobb mértékű apály-dagály változást is jól viselik.

A szakértők a régióban már mintegy 40 Celsius-fokos hőmérsékleteket is mértek.

"A Kimberley-korallok egyrészt valóban 'szuperkorallok', amelyek túlélik a szélsőséges körülményeket. De ha a klímaváltozást és a 2016-oshoz hasonlatos hőhullámokat is figyelembe vesszük, látható, hogy ezek toleranciája is véges"

- mondta a kutató.

A kutatók a korallokat különböző körülmények hatásainak tették ki: egy részüket kilenc hónapon át 4 Celsius-fokkal hűvösebb vízben tartották, mint a megszokott környezetük. Egy másik részüket fél éven át az átlagoshoz képest 1 Celsius-fokkal megemelt hőmérsékleten tartották. Ezután mindkét csoportot két héten át az átlagos nyári hőmérséklethez képest még 1 Celsius-fokkal magasabb hőségnek tették ki.

Az eredmények azt mutatták, hogy az állatok a rövid távú szélsőséges hőmérsékletekre jól reagáltak, a hosszan tartó terhelés viszont képességeik határait feszegette. Ez azt jelenti, hogy a "szuperkoralloktól" sem várható el minden, és hogy ezek sem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz.

Hogy ugyanez érvényes-e más korallokra, például a Perzsa-öböl korallzátonyaira is, még nem tudni.

A kutatásból azonban kiderült, hogy bár a klímaváltozás hatására már erősen károsodott korallzátonyok számára "időt lehet nyerni" szuperkorallok betelepítésével, ez már nem sokáig lesz így. Végre globális megoldásra van szükség a Föld felmelegedésének megfékezésére - hangsúlyozta Schöpf.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×