INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

korall

globális felmelegedés

klímaváltozás

Korallfehéredés Hawaiin

Nem tud elbújni a globális felmelegedés egyik rejtőzködő áldozata

Infostart / MTI

A nagy hőmérsékletingadozásokhoz szokott szuperkorallok is csak korlátozottan tudnak ellenállni a víz szokatlanul magas hőmérsékletének.

Még a "szuperkorallok" is bajba kerülhetnek az egyre melegedő óceánokban, ezek a nagy hőmérsékletingadozásokhoz szokott korallok is csak korlátozottan tudnak ellenállni a víz szokatlanul magas hőmérsékletének.

Verena Schöpf, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója és munkatársai a Nature Communications című szaklapban mutatták be a területen végzett kutatásaikat.

A víz növekvő hőmérséklete megzavarja a korallok és a velük életközösségben élő algák szoros kapcsolatát. Ha a koralloknak túlságosan melegük van, eltaszítják az algákat, ami ahhoz vezethet, hogy idővel "éhen halnak". Ez a folyamat a korallfehéredés, amely különösen az Ausztrália vizeiben elterülő Nagy-korallzátonyt érinti a klímaváltozás miatt.

Schöpf hosszú ideje kutatja a Nagy-korallzátonyhoz képest jóval kevésbé ismert korallzátonyokat a nyugat-ausztráliai Kimberly régióban. Az ottani különleges korallok a nagyobb hőmérsékletkülönbségeket és a nagyobb mértékű apály-dagály változást is jól viselik.

A szakértők a régióban már mintegy 40 Celsius-fokos hőmérsékleteket is mértek.

"A Kimberley-korallok egyrészt valóban 'szuperkorallok', amelyek túlélik a szélsőséges körülményeket. De ha a klímaváltozást és a 2016-oshoz hasonlatos hőhullámokat is figyelembe vesszük, látható, hogy ezek toleranciája is véges"

- mondta a kutató.

A kutatók a korallokat különböző körülmények hatásainak tették ki: egy részüket kilenc hónapon át 4 Celsius-fokkal hűvösebb vízben tartották, mint a megszokott környezetük. Egy másik részüket fél éven át az átlagoshoz képest 1 Celsius-fokkal megemelt hőmérsékleten tartották. Ezután mindkét csoportot két héten át az átlagos nyári hőmérséklethez képest még 1 Celsius-fokkal magasabb hőségnek tették ki.

Az eredmények azt mutatták, hogy az állatok a rövid távú szélsőséges hőmérsékletekre jól reagáltak, a hosszan tartó terhelés viszont képességeik határait feszegette. Ez azt jelenti, hogy a "szuperkoralloktól" sem várható el minden, és hogy ezek sem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz.

Hogy ugyanez érvényes-e más korallokra, például a Perzsa-öböl korallzátonyaira is, még nem tudni.

A kutatásból azonban kiderült, hogy bár a klímaváltozás hatására már erősen károsodott korallzátonyok számára "időt lehet nyerni" szuperkorallok betelepítésével, ez már nem sokáig lesz így. Végre globális megoldásra van szükség a Föld felmelegedésének megfékezésére - hangsúlyozta Schöpf.

Nyitókép: NOAA/NASA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018