INFORÁDIÓ 
2019. december 14. szombat
Szilárda

elefánt

orvvadász

afrika

Veszélyben az elefántok

Veszélyben az elefántok

Infostart / MTI

Az orvvadászat még mindig súlyosan fenyegeti az Afrikában élő elefántok hosszú távú túlélését szakértők szerint.

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szakemberei tavaly 1235 elefánt tetemét vizsgálták meg Afrikában, közülük 520 illegális vadászat áldozata volt - olvasható az elefánt-orvvadászatról készült legújabb CITES-tanulmányban.

Az egyes országokban továbbra is túl magas a leölt és természetes halált halt elefántok száma ahhoz, hogy a születendő utódokkal ellensúlyozni lehessen a veszteséget - írták a szakemberek.

A tanulmány emlékeztetett arra, hogy száz év alatt az elefántok száma mintegy 12 millióról mindössze négyszázezerre csökkent, eközben ugyanezen idő alatt Afrika népessége tízszeresére, 1,2 milliárd főre nőtt. Az orvvadászok 2011-ben ölték meg a legtöbb állatot, az afrikai elefántok mintegy 10 százalékát. Azóta ez az arány jelentősen csökkent, de még mindig magas.

Az orvvadászat továbbra is súlyos fenyegetést jelent a kontinens elefántpopulációira - hangoztatta Ivonne Higuero, a CITES titkárságának vezetője.

Az orvvadászok elleni szigorúbb törvényi fellépés mellett a nemzetközi közösségnek módot kell találni a fajvédelem és a helyi lakosság érdekeinek összeegyeztetésére

- tette hozzá Higuero.

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) több mint 35 ezer állat- és növényfaj védelméről rendelkezik. A megállapodás biztosítja a növények és állatok fenntartható nemzetközi kereskedelmét is. A megállapodáshoz az Európai Unió és több mint 180 ország csatlakozott, Magyarország 1985-ben.

A CITES fajvédelmi konferenciáját május végén tartották volna Srí Lankán. A délkelet-ázsiai szigetországban húsvétvasárnap több öngyilkos merényletet hajtottak végre, amelyekben több mint 250 ember vesztette életét, így a konferenciát elhalasztották. Az esemény új időpontja egyelőre nem ismert.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018