INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

szarvas

ásatás

csontváz

Zsugorított csontvázat találtak Szarvason

Zsugorított csontvázat találtak Szarvason

Infostart

Egy hétezer éves csontvázat találtak az arborétum területén a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai, akik megelőző feltárást végeztek területen.

A Szarvasi Arborétum északi részén egy rendezvényközpontot épül majd, ezért tevékenykednek a Kovács-halomnak elnevezett területen a múzeum munkatársai. Ez Szarvas egyik legfontosabb lelőhelye, kiemelten védett, őskori leletekben igen gazdag. A 2019-es ásatás egy úgynevezett külső településrészletet sikerült megfigyelniük a szakembereknek.

A településrészlet némileg sűrűn, két-három méterenként gödrökkel tagolt, melyekből viszonylag sok kerámia-, állatcsonttöredék, illetve az egykori házakra utaló patics- és tapasztásdarabok kerültek elő. A gödröktől délre sikerült az egykori felszínre épített, oszlopszerkezetes ház öt-hat cölöphelyét is feltárni.

A cölöphelyektől nem messze egy jobb oldalára zsugorított, 40 év környéki, 160 centiméter magas férfinak a sírját tárták fel a régészek. A rétegtani megfigyelések, valamint a megbolygatott leletek alátámasztották, hogy a vázat utólag ásták el a településrészleten. A késő neolitikum időszakában általános szokás volt a halottakat a település egy lakott területen kívül eső részébe elásni - írja a beol.hu.

Nyitókép: beol.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018