eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: beol.hu

Zsugorított csontvázat találtak Szarvason

Egy hétezer éves csontvázat találtak az arborétum területén a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai, akik megelőző feltárást végeztek területen.

A Szarvasi Arborétum északi részén egy rendezvényközpontot épül majd, ezért tevékenykednek a Kovács-halomnak elnevezett területen a múzeum munkatársai. Ez Szarvas egyik legfontosabb lelőhelye, kiemelten védett, őskori leletekben igen gazdag. A 2019-es ásatás egy úgynevezett külső településrészletet sikerült megfigyelniük a szakembereknek.

A településrészlet némileg sűrűn, két-három méterenként gödrökkel tagolt, melyekből viszonylag sok kerámia-, állatcsonttöredék, illetve az egykori házakra utaló patics- és tapasztásdarabok kerültek elő. A gödröktől délre sikerült az egykori felszínre épített, oszlopszerkezetes ház öt-hat cölöphelyét is feltárni.

A cölöphelyektől nem messze egy jobb oldalára zsugorított, 40 év környéki, 160 centiméter magas férfinak a sírját tárták fel a régészek. A rétegtani megfigyelések, valamint a megbolygatott leletek alátámasztották, hogy a vázat utólag ásták el a településrészleten. A késő neolitikum időszakában általános szokás volt a halottakat a település egy lakott területen kívül eső részébe elásni - írja a beol.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×