eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott képen egy Atlas V hordozórakétával levegőbe emelkedik a NASA OSIRIS-Rex aszteroidakutató űrszondája az amerikai légierő támaszpontján, a floridai Cape Canaveralben 2016. szeptember 8-án. Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky

Víz a Bennu aszteroidán - egyáltalán nem biztos, hogy bármikor is élet volt rajta

Vizet, illetve vízből is álló kőzeteket azonosított az Osiris Rex űrszonda a Bennu nevű aszteroidán, de nagyon sok a kérdőjel a csillagász szerint.

A víz szó kicsit félrevezető, mert a magyar nyelvben folyékony halmazállapotú vizet értünk alatta; a pontos felfedezés szerint

víztartalmú ásványokat azonosítottak a Bennu nevű aszteroidán

- tudta meg az InfoRádió Kereszturi Ákostól, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársától, aki szerint vizes kőzetek elmállásából keletkeznek ilyenek a leggyakrabban.

De hogyan kerültek ezek az aszteroidára? "Ez a nagy kérdés. A legtöbben azt feltételezik, hogy

ezek a víztartalmú ásványok nem most keletkeztek, hanem még akkor, amikor még egy nagyobb égitest része volt az aszteroida, ott indulhatott meg a vizes mállás.

Nagyon sok a kérdőjel."

Maga a Bennu egy 500 méter átmérőjú, apró égitest, úgynevezett kozmikus kőrakás szerkezetű, különböző sziklákból összehordott sziklakupacra hasonlít. Mint Kereszturi rámutatott, nagyon fontos külön vizsgálni a víz és az "élet lehetősége" kifejezést, attól még ugyanis, hogy valahol víz van, még nem biztos, hogy van élet.

"Ma úgy néz ki, hogy amikor a Föld kialakult, a felszínére jelentős mennyiségben záporoztak kisbolygók és üstökösmagok, és ezek hozták magukkal a földi vízkészlet nagy részét, illetve úgy néz ki, a szerves anyag jelentős részét is"

- magyarázta a tudós.

A Bennu igen közel halad el a Földhöz, számítások szerint azonban

0,1 százaléknál is kisebb az esélye annak, hogy a Földbe csapódhat,

de tipikus példánya a bolygónk közelében mozgó, időnként azt el is találó égitesteknek. Az Osiris Rex küldetése éppen az, hogy megismerje, milyen is egy ilyen kisbolygó: mintát hoz belőle a Földre, amit laboratóriumban vizsgálnak később. Ezekből a vizsgálatokból az is kiderülhet, hogy egy esetleges becsapódás esetén hogyan is kellene védekezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×