eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Nő a HIV-fertőzöttek száma, nem tudni, kik miatt

Sokkal több szűrővizsgálatra lenne szükség a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint ahhoz, hogy visszaszorítsuk az AIDS jelenlétét. Akár hatezernél is többen hordozhatják a betegséget itthon, de csak harmaduk tud róla.

A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön, ki vírushordozó - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken Budapesten, az AIDS világnapja alkalmából tartott szakmai konferencia utáni sajtótájékoztatón.

Szlávik János elmondta, jelenleg

2000-2200 ember tudja magáról, hogy vírushordozó, 3000-4000-ren azonban nincsenek tisztában ezzel.

Magyarországon a járványügyi helyzet egyébként nem változott, az előző évekhez hasonlóan

idén is 200-300 új fertőzöttet észleltek,

és minimálisan emelkedett az AIDS-betegek és az elhunytak száma is - ismertette a számokat.

Felhívta a figyelmet, hogy a - HIV-fertőzés utolsó szakaszaként kialakuló -

AIDS-betegség lappangási ideje 10-15 év, a betegségben évente elhunyt 10-15 ember pedig mindig azok közül kerül ki, akik nem tudták, hogy fertőzöttek.

Minden negyedik-ötödik ember az AIDS-betegség végstádiumban jelentkezik, amikor már nem lehet biztosan meggyógyítani - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a várandósoknak nem kötelező a szűrés, pedig vírushordozó anyák miatt évente néhány csecsemő is HIV-pozitívan születik.

Magyarországon még nem kapható gyógyszertárakban HIV-teszt, de bíznak benne, hogy nemsokára bevezetik ezt a lehetőséget, és kötelezővé válik a terhes nők szűrése is - fűzte hozzá.

Közölte,

a HIV-fertőzöttség ugyan nem gyógyítható, de rendkívül jól kezelhető.

Akiről kiderül, hogy vírushordozó, élete végéig gyógyszeres kezelésben részesül, a gyógyszerek azonban korszerűek, és nincsenek súlyosabb mellékhatásaik.

Példaként említett egy beteget, aki 32 éve vírushordozó, de ma is él, dolgozik, családja van, és valószínűleg nem a HIV-vírus miatt fog meghalni.

A főorvos elmondta, hogy

Magyarországon a betegek nagy része olyan férfi, akik más férfiakkal létesítenek kapcsolatot, a fertőzött nők száma 10 százalék körüli.

Kiemelte, hatalmas a tudatlanság a betegséggel kapcsolatban, az emberek félnek a betegektől és félnek a fertőzéstől is, ugyanakkor mindenki úgy érzi, hogy őt nem támadhatja meg a betegség.

A szűrővizsgálatokhoz állami támogatására lenne szükség, ám most csak szervezetek és cégek segítenek ebben. A VIII. kerületi önkormányzat például saját forrásból biztosítja a józsefvárosi várandós nők HIV- és hepatitisszűrését, valamint október óta a Szent Kozma Egészségügyi Központban minden kedden és csütörtökön ingyenes és megvárható HIV-gyorstesztet végeznek a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Pozitív Élet Alapítvány szervezésében.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×