INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

aids

hiv

vírus

szlávik jános

Oszlik az AIDS-pánik, terjed a nemi betegség

Oszlik az AIDS-pánik, terjed a nemi betegség

Az AIDS világnapja idején évtizedek óta érkeznek szenzációs hírek arról, hogy tudósok megtalálták a betegség ellenszerét. Ám az infektológus szakértő szerint ezeket a bejelentéseket ajánlatos kétkedéssel fogadni.

A HIV-betegség 1995-ig egyenlő volt a halállal. Azóta ez a betegség kezelhető. Az utóbbi néhány évtizedben gyógyíthatóvá sajnos nem vált, de megfelelő gyógyszerekkel teljesen kordában lehet tartani, hosszú évtizedekkel meg lehet hosszabbítani az életet. Az illető teljesen egészséges életet élhet" – mondta az InfoRádióban Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa.

Talán ez az oka annak, hogy napjainkban a fiatalok kevésbé fordítanak figyelmet a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésre, és azt gondolják, ha megtörténik a baj, akkor is teljes életet élhetnek.

"Ez igazából nem így van. Rendkívül sok testi és lelki szenvedéssel jár együtt ez a betegség, ráadásul a felelőtlen szexuális magatartás következtében elkezdett emelkedni a szexuális úton terjedő betegségek száma, tehát a szifilisz, a kankó, a gonorrhoea és a HPV. Úgy tűnik,

a mai fiatalok sokkal kevésbé vigyáznak magukra."

Szlávik János szerint kétkedéssel kell fogadni azt a legújabb hírt, amely arról tudósít, hogy a végső tesztekhez érkezett három, kísérleti fázisban lévő HIV-ellenszer, elérhető közelségbe hozva ezzel a vírus legyőzését.

"Az a baj, hogy 30 éve december 1-je, vagyis az AIDS-világnap környékén mindig bejelentenek ilyen világszenzációkat. Az ember ezeket mindig kétkedéssel fogadja.

Ez a vírus a genetikai állományba épül be.

Azt gondolom, hogy csak géntechnikai módszerekkel lehet a vírus genetikai információit kivágni, és ott jelenleg még nem tart a tudomány, hogy ez sikerülne."

Hiszen ha ez sikerülne, akkor már a ráknak is meglenne a végleges ellenszere.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

HIV-hírek - Szlávik János doktor
 
Szlávik János - a teljes interjú
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018