eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató a Sándor-palotában, ahol fogadta Áder János köztársasági elnök 2015. március 30-án.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Hálózatkutatás: a karrierünket és az egészségünket is látják

Barabási Albert László vehette át a Moholy Alapítvány Nagydíját. A hálózatkutató fizikussal ebből az alkalomból készített interjút az InfoRádió.

Sok területen mozgok, ezért számomra nagy öröm, ha egy olyan közösség ismer el, amelyben nem vagyok aktívan jelen - mondta az InfoRádió kérdésére Barabási Albert László. A hálózatkutató fizikus a Moholy Alapítvány Nagydíja különösen nagy élmény számára, mert óriási híve Moholy-Nagy László munkásságának, ezért szimbolikus jelentőségűnek tartja a díjat.

Barabási Albert László arról is beszélt, hogy hagyományosan a matematika foglalkozott a hálózatokkal, és foglalkozik is: például olyan kiemelkedő matematikusok, mint Lovász László, Erdős Pál, Bollobás Béla.

Amit mi hoztunk a témába, hogy miként néznek ki a valódi hálózatok, és ehhez szükség volt a fizikus-szemléletre - mondta. Új modelleket is kellett építeni, és kiderült, hogy ehhez a fizikus-eszköztár nagyon is alkalmas.

Nem feltétlenül az internet a legnagyobb hálózat - vélekedett Barabási Albert László. Mint mondta: el kell gondolkozni azon, mit jelent, hogy egy háló nagy? Ott van a legtöbb csomópont? Ebből a szempontból a világháló a legnagyobb. Más szempontból az elektromos hálózat a nagyobb. Emberi szempontból a társadalmi hálózat a legfontosabb, az egészségünket viszont a sejtjeinken belüli fehérje-hálózat befolyásolja.

Rengeteg hálózat létezik a környezetünkben, amelyek különböző mértékben határozzák meg az emberek életét, karrierjét, munkáját - hangsúlyozta a kutató. Azt kutatják, mi a közös ezekben a hálózatokban, és hogyan lehet ezeket matematikailag leírni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×