eur:
395.3
usd:
371.87
bux:
66257.31
2024. április 16. kedd Csongor

Teherűrhajót indított a SpaceX cég a Nemzetközi Űrállomásra

Az amerikai SpaceX cég a NASA űrkutatási hivatal megbízásából egy Falcon rakétával elindított hétfőn egy ellátmánnyal és berendezésekkel megrakott Dragon űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), az űrhajó Föld körüli pályára állt, és várhatóan szerdán ér úti céljához - közölte a NASA.

A rakéta a floridai Cape Canaveralből startolt 2,6 tonnás rakományával közép-európai idő szerint hétfőn 22 óra 30 perckor. Az űrállomáson dolgozó asztronauták - egy amerikai, egy orosz és egy japán - robotkar segítségével fogják majd be az űrhajót, amely körülbelül egy hónapig marad ott, majd visszatér a Földre.

A Dragonnak ez a második útja az ISS-re, az első két évvel ezelőtt volt, azóta felújították a járművet. A Falcon rakéta első fokozata szintén nem új: tavaly nyáron már használták. A SpaceX gyártotta Dragon űrhajóknak ez már a 14. útja az ISS-re.

A SpaceX már korábban is használt felújított Dragont felújított Falconnal. A cég úgy próbál spórolni a költségekkel, hogy újra felhasznál bizonyos rakétaelemeket.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×