eur:
393.44
usd:
368.12
bux:
65966.92
2024. április 24. szerda György
A szuperhold olyan, mint az intelligens mosópor

"A szuperhold olyan, mint az intelligens mosópor"

Szerdán kék hold, szuperhold és holdfogyatkozás is lesz. Kereszturi Ákos, az MTA Földtudományi és Csillagászati Központjának munkatársa szerint a szuperhold épp olyan jelenség, mint az intelligens mosópor.

Teljes holdfogyatkozás lesz szerdán, de ez Magyarországról nem látszik. Az Egyesült Államok és Dél-Amerika területéről figyelhető meg, így ebből kimaradunk – mondta Kereszturi Ákos csillagász.

Az MTA Földtudományi és Csillagászati Központjának munkatársa kiemelte: a szuperhold és kék hold jelenségből is kimaradunk, mert ezek nem léteznek a valóságban. Ezek olyan reklámízű megfogalmazások, mint az intelligens mosópor, a NASA sajtóosztálya kezdett olyan dolgot terjeszteni, ami nem létezik – fejtette ki.

A NASA megfogalmazása szerint a szuperhold akkor van, amikor az égitest a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára érkezik. A csillagász szerint ez matematikailag elvileg kimutatható, de a gyakorlatban nem megfigyelhető.

Kereszturi Ákos arról is beszélt, hogy csillagászok a teljes holdfogyatkozást a holdfelszín vizsgálatára használják ki.

A Holdnak nincs légköre, és nagy a hőmérséklet-ingadozás egy nap alatt. Holdfogyatkozás során kevesebb napfény jut a felszínre, ezért hűl. Az, hogy ez a hűlés időben és területileg hogyan alakul, arra utal, hogy a Hold legfelső, néhány milliméteres törmeléktakarója milyen fizikai állapotban van, mennyire porózus vagy összefüggő szerkezetű. A Holdon járt űrhajósok a regolitot úgy írták le,

mintha a friss hóban lépkednének, ropogós érzést ad.

Ez az anyag másként reagál a hőmérséklet változására, mint az összefüggő közetek. Ha tehát holdfogyatkozás alatt megfigyelik a felszín hőmérséklet változását, azt lehet megfigyelni, hogy hol mennyire tömör vagy porózus, laza anyag borítja a felszínt, és ez még adhat új ismereteket – közölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×