eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
Darwin békája is kihalhat egy világszerte pusztító betegség miatt

Darwin békája is kihalhat egy világszerte pusztító betegség miatt

Egy gombabetegség miatt kihalhat egy Charlas Darwin által felfedezett és az ő nevét viselő békafaj, a Darwin hegyesorrú békája, más néven a Darwin-béka (Rhinoderma darwinii) - figyelmeztetett egy nemzetközi kutatócsoport.

A Chile és Dél-Argentína erdeiben élő kétéltű a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gombafajnak eshet áldozatul, amely

már több fajt kipusztított.

E gomba kitridiomikózist okoz a kétéltűekben: bennük elszaporodva megváltoztatja a bőr szerkezetét, befolyásolva a bőrlégzést, a bőr vízáteresztő képességét, felborítva a szervezet ionegyensúlyát, ami végül az állat szívének leállásához vezet.

Bár alig találtak olyan Darwin-békát, amely kitridiomikózisban pusztult el, a faj állománya fokozatosan csökken, ami arra utal, hogy Darwin hegyesorrú békája is áldozatul esett a gombafertőzésnek, amely a világ számos részén okozott már tömeges kétéltűpusztulást - közölték a Zürichi Egyetem kutatói, akik chilei és brit kollégáikkal közös tanulmányukat a Proceedings of the Royal Society B szaklapban tették közzé.

A Darwin-békák esetében még nem figyeltek meg olyan tömeges pusztulást, mint más fajok esetében, de az is igaz, hogy e békafaj körülbelül 10 éve fertőződhetett meg, és csak most mutatkoznak meg első hatásai. A kutatók tapasztalatai szerint a megtámadott populációk általában 15 éven belül halnak ki.

A kitridgomba más vadon élő állatfajok lassú kihalását okozhatja más kontinenseken is - figyelmeztetnek a biológusok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×