eur:
395.19
usd:
371.81
bux:
66173.05
2024. április 16. kedd Csongor

Elhalad mellettünk az egyik legnagyobb kisbolygó

Szeptember elsején a Földet övező aszteroidák egyik legnagyobbika, a Florence kisbolygó halad el a Föld mellett - mondta az InfoRádióban Kereszturi Ákos csillagász. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa hozzátette, október 12-én pedig egy 40 méter átmérőjű aszteroida közelíti meg mindössze 44 ezer kilométer távolságra a bolygónkat.

Elhalad mellettünk az egyik legnagyobb kisbolygó

A viszonylag nagy, 4,5 kilométer átmérőjű kisbolygó az egyik legnagyobb a Föld közelében mozgó égitestek közül – mondta el Kereszturi Ákos csillagász. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa hozzátette,

nagyon messze, hétmillió kilométerre megy el tőlünk,

ez tizennyolcszor messzebb van, mint a Hold.

„Kozmikus léptékben meg időtávlatokban tekintve ez lesz az egyik legnagyobb közelítése. A mozgása elég pontosan ismert, ez alapján tudható, hogy néhány emberöltőn belül nem kerül a Föld veszélyes közelségébe.”

A jelenség jó lehetőséget ad a viszonylag ritkán használt, radaros kisbolygóméréseknek, feltehetőleg akár 10-20 méteres részletekhez is hozzájuthatnak a szakemberek – mondta Kereszturi Ákos.

„A kisbolygó felszínét borító törmeléktakaró jellegéről lesz ismeretünk. Ez azért fontos, mert ha a jövőben űrszondát küldünk bármilyen kisbolygóhoz vagy megpróbáljuk megváltoztatni a mozgását, a felszínnel lépünk kapcsolatba, ezért pontosan kell ismerni, milyen szerkezetű, anyagú, mechanikailag milyen viselkedésű a törmeléktakaró.”

Elhalad mellettünk az egyik legnagyobb kisbolygó

Az október 12-én érkező, 2012 TC4 jelű aszteroidáról a csillagász azt mondta:

jóval közelebb halad majd el a Föld mellett,

csak háromszor lesz közelebb, mint a Hold, de még így is biztonságos távolságban marad.

„Az jóval kisebb méretű égitest, mint a Florence kisbolygó, nagyjából 40 méter átmérőjű, akkora, mint egy jól megtermett háztömb. Kevésbé veszélyes, de ha eltalálná a Földet, okozna ugyan némi kárt, de akkora katasztrófát nem, mint egy kilométeres égitest.”

Elhalad mellettünk az egyik legnagyobb kisbolygó

Kereszturi Ákos felidézte, hogy néhány éve Cseljaminszk fölött felrobbant egy húsz méter átmérőjű kisbolygó. A több kilométer magasban történt robbanás ereje a hirosimai atombombának hat-nyolcszorosa volt. Ennél jó párszor nagyobb ez az égitest, de még mindig elmarad az 1908-as eseménytől, amikor egy kétszer ekkora, 60-80 méter átmérőjű égitest semmisült meg a Föld légterében – mondta el az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

„A NASA egy olyan nemzetközi projektet indított, amivel azt igyekeznek tesztelni, hogy miként tudnak a különböző obszervatóriumok összehangoltan azonos kisbolygót megfigyelni egy rövid, gyors földközeli látogatás alkalmával.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×