eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

Milliós károkat előz meg, nagyítóval, kézi súlyozással, UV-fénnyel dolgozik.

Philip Moulin figyelmesen tanulmányozza egy drága bor címkéjét egy nagyítón keresztül. Utána kék UV-fénnyel világítja meg a palackot, majd felveszi és a kezével méricskéli a súlyát.

"A hamis üvegek gyakran könnyebbek" - mondja.

A fenti mindennapos jelenet a brit Berry Brothers & Rudd (BBR) borkereskedésnél, ahol Philip Moulin dolgozik. A hampshire-i Baskingstoke településen lévő fő raktárban több mint 2,7 millió borosüveget tárolnak állandó 12 Celsius-fokos hőmérsékleten, a padlótól a plafonig érő hatalmas, kígyózó sorokban.

Otthon hamisítják a borokat

Nem véletlenül hozta létre a bordetektív pozíciót a világ egyik legnagyobb, drága borokkal foglalkozó kereskedőcége. A "hitelesítési menedzser" feladata ugyanis az, hogy ha valaki beállít néhány értékesnek tűnő tétellel, akkor kiderítse: valódiak-e az üvegek és a tartalmuk. És elkél a szakértelem egy olyan helyen, ahol több mint 10 ezer dollárba (közel 2,5 millió forintba!) is kerülhet egyetlen üveg bor.

És mivel az értékes és drága borok iránti kereslet az elmúlt 20 évben egyre csak növekszik - jellemzően a kínai vásárlók és befektetők megjelenésével -, úgy emelkedik a hamisítók és a hamis tételek száma is.

Egy példa az elmúlt évekből: egy Rudy Kurniawan nevű borgyűjtő férfit Kaliforniában 10 év börtönbüntetésre (és 28,4 millió dollár kártérítés megfizetésére) ítéltek 2014-ben, mert hamis borokat készített és árult. Otthoni műhelyében gyártotta a közismert vagy ritka palackok másolatait és a címkéket is hozzájuk, az üvegeket pedig olcsóbb borokkal töltötte meg. 

Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

A drága borok hamisítása igencsak jó üzlet, és Kurniawan ügye volt az egyik legnagyobb a borkereskedelem történetében:

2002 és 2012 között az indonéz nemzetiségű férfi a becslések szerint 500 millió dollár (!) értékben állított elő kamu nagy értékű bort.

Ruby Kurniawan hamisítványai közül jó párat még nem találtak meg, azok továbbra is a globális borkereskedelmi piacon "keringenek". És nem az ő kamuborai az egyetlenek - ezek megvásárlásától kell megóvnia a BBR-t a bordetektívnek.

Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

"Azokkal a borokkal kell vigyáznunk, amelyeket az ügyfeleink aukciókon vagy máshol vásároltak, és nálunk akarják őket tárolni, vagy rajtunk keresztül szeretnék értékesíteni őket. Ezek között aztán lehetnek trükkös tételek" - mondta Philip Moulin. 

"Két kollégám van, ők először megvizsgálják a palackot. Mindent átnézünk a címkéktől az üveg súlyán át a kapszuláig, még a palack alján a mélyedést is. Ha nem tudnak egyértelműen dönteni, akkor jövök én, és ha én sem vagyok biztos a dolgomban, akkor azonnal értesítjük a tulajdonost" - meséli a bordetektív, hozzátéve, hogy

két-három havonta egyszer találkoznak hamis tétellel.

Általában két francia régióból, Bordeaux-ból vagy Burgundiából származó borokat hamisítanak, és természetesen ritka, nagyon vágyott régi évjáratokból. Ezeket a tételeket jellemzően árveréseken árulják, a Sotheby's például a hamisítók egyik kedvenc terepe. Az aukciósház 2016-ban 74 millió dollár értékben árverezett el bort - ez 22 százalékos növekedés 2015-höz képest.

A Sotheby's is igyekszik bebiztosítani magát, szigorú eljárásokkal előzik meg, hogy hamis bor kerülhessen kalapács alá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×