INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

bor

hamisítás

bordetektív

kereskedelem

befektetés

Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

InfoRádió

Milliós károkat előz meg, nagyítóval, kézi súlyozással, UV-fénnyel dolgozik.

Philip Moulin figyelmesen tanulmányozza egy drága bor címkéjét egy nagyítón keresztül. Utána kék UV-fénnyel világítja meg a palackot, majd felveszi és a kezével méricskéli a súlyát.

"A hamis üvegek gyakran könnyebbek" - mondja.

A fenti mindennapos jelenet a brit Berry Brothers & Rudd (BBR) borkereskedésnél, ahol Philip Moulin dolgozik. A hampshire-i Baskingstoke településen lévő fő raktárban több mint 2,7 millió borosüveget tárolnak állandó 12 Celsius-fokos hőmérsékleten, a padlótól a plafonig érő hatalmas, kígyózó sorokban.

Otthon hamisítják a borokat

Nem véletlenül hozta létre a bordetektív pozíciót a világ egyik legnagyobb, drága borokkal foglalkozó kereskedőcége. A "hitelesítési menedzser" feladata ugyanis az, hogy ha valaki beállít néhány értékesnek tűnő tétellel, akkor kiderítse: valódiak-e az üvegek és a tartalmuk. És elkél a szakértelem egy olyan helyen, ahol több mint 10 ezer dollárba (közel 2,5 millió forintba!) is kerülhet egyetlen üveg bor.

És mivel az értékes és drága borok iránti kereslet az elmúlt 20 évben egyre csak növekszik - jellemzően a kínai vásárlók és befektetők megjelenésével -, úgy emelkedik a hamisítók és a hamis tételek száma is.

Egy példa az elmúlt évekből: egy Rudy Kurniawan nevű borgyűjtő férfit Kaliforniában 10 év börtönbüntetésre (és 28,4 millió dollár kártérítés megfizetésére) ítéltek 2014-ben, mert hamis borokat készített és árult. Otthoni műhelyében gyártotta a közismert vagy ritka palackok másolatait és a címkéket is hozzájuk, az üvegeket pedig olcsóbb borokkal töltötte meg. 

Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

A drága borok hamisítása igencsak jó üzlet, és Kurniawan ügye volt az egyik legnagyobb a borkereskedelem történetében:

2002 és 2012 között az indonéz nemzetiségű férfi a becslések szerint 500 millió dollár (!) értékben állított elő kamu nagy értékű bort.

Ruby Kurniawan hamisítványai közül jó párat még nem találtak meg, azok továbbra is a globális borkereskedelmi piacon "keringenek". És nem az ő kamuborai az egyetlenek - ezek megvásárlásától kell megóvnia a BBR-t a bordetektívnek.

Egy különleges nyomozó munkájába engednek bepillantást

"Azokkal a borokkal kell vigyáznunk, amelyeket az ügyfeleink aukciókon vagy máshol vásároltak, és nálunk akarják őket tárolni, vagy rajtunk keresztül szeretnék értékesíteni őket. Ezek között aztán lehetnek trükkös tételek" - mondta Philip Moulin. 

"Két kollégám van, ők először megvizsgálják a palackot. Mindent átnézünk a címkéktől az üveg súlyán át a kapszuláig, még a palack alján a mélyedést is. Ha nem tudnak egyértelműen dönteni, akkor jövök én, és ha én sem vagyok biztos a dolgomban, akkor azonnal értesítjük a tulajdonost" - meséli a bordetektív, hozzátéve, hogy

két-három havonta egyszer találkoznak hamis tétellel.

Általában két francia régióból, Bordeaux-ból vagy Burgundiából származó borokat hamisítanak, és természetesen ritka, nagyon vágyott régi évjáratokból. Ezeket a tételeket jellemzően árveréseken árulják, a Sotheby's például a hamisítók egyik kedvenc terepe. Az aukciósház 2016-ban 74 millió dollár értékben árverezett el bort - ez 22 százalékos növekedés 2015-höz képest.

A Sotheby's is igyekszik bebiztosítani magát, szigorú eljárásokkal előzik meg, hogy hamis bor kerülhessen kalapács alá.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018