eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rejtélyes óriásörvények a Marson

Rejtélyes óriásörvények a Marson

A Mars északi sarki jégsapkájáról készült képeket közölt az Európai Űrügynökség (ESA), melyet a Mars Express nevű űrszonda felvételeiből állítottak össze.

A vörös bolygó állandó jégsapkájának átmérője mintegy 1100 kilométer. A jégrétegek a két kilométeres vastagságot is elérik az ESA és az amerikai űrügynökség (NASA) radarmérései szerint.

A jégsapka vízjég és szilárd szén-dioxid, vagyis szárazjég elegye. Spirális alakjának kialakulásáról azt gondolják, hogy vélhetően a hurrikánokhoz hasonló erős forgószelek okozzák. A sarkvidéki területek és a mérsékelt öv nagy hőmérsékletkülönbségei miatt támadnak heves viharok a Marson.

Rejtélyes óriásörvények a Marson

Fotó: ESA/NASA

A német űrközpont (DLR) közlése szerint a vörös bolygó telén a hőmérséklet mínusz 125 Celsius-fok a sarkokon, így a jég déli irányba is kiterjed. A telet követően a szilárd széndioxid egyből gáz halmazállapotúvá válik, de vízjégrétegeket hagy hátra.

Rejtélyes óriásörvények a Marson

Fotó: ESA/NASA

A képeken feltűnik egy nagy árok, az "északi hasadék", amely csaknem 500 kilométer hosszú és ezer kilométer széles. "A meredek lejtőkön rétegek láthatóak, melyek a fák évgyűrűihez hasonlóan a jéglerakódás és a Marson dúló viharok során lerakódó homokréteg évszakonkénti váltakozását tükrözik" - közölte a DLR. Ezekből a kutatók a Mars klímájának változására következtethetnek.

A felvételeket az ESA űrszondája az úgynevezett nagy felbontású sztereokamerájával (High Resolution Stereo Camera, HRSC) készítette.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×