eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

HIV-vírus elleni vakcinát tesztelnek

Hét év után először ismét egészséges embereken tesztelnek HIV-vírus elleni oltóanyagot Dél-Afrikában.

A készítmény egy hét éve Thaiföldön vizsgált, akkor 30 százalékos hatékonyságot mutató hatóanyag továbbfejlesztett változatán alapul - közölte az SAMRC dél-afrikai kutatószervezet.

Az új, HVTN 702 nevet viselő kutatásban 5400 felnőtt önkéntes vesz részt. Azt, hogy mikor oltják be az első embert, egyelőre nem közölték.

"Megkezdjük a tudományos kutatást, amely nagy reménységgel tölti el országunkat" - mondta Glenda Grey, az intézet vezetője Johannesburgban. Az ENSZ UNAIDS nevű szakosított szervezetének becslései szerint az elmúlt évben a 15 és 49 év közötti lakosság 19 százaléka volt HIV-fertőzött Dél-Afrikában.

Az első és eddigi egyetlen nagy teszt, amelynek során embereken vizsgálták HIV-vírus elleni oltóanyag hatékonyságát, mérsékelt eredményeket könyvelt el. Az RV144 nevű tanulmányban 16 ezer önkéntes vett részt Thaiföldön. A résztvevők egyik csoportja hatóanyag nélküli készítményt, míg a másik az oltóanyagot kapta. Utóbbi csoport tagjainál 3,5 éven belül 31,2 százalékkal csökkent a megfertőződés kockázata - írták a szakértők 2009-ben a New England Journal of Medicine című szaklapban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×