eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Űrporra vadászik a NASA

A földi élet eredetét kutató robotizált űrmissziót indít útjára helyi idő szerint csütörtök este (közép-európai idő szerint péntek hajnalban) az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), amelynek Osiris-Rex űrszondája a tervek szerint több milliárd éves űrport fog begyűjteni a Bennu aszteroida felszínéről.

A misszió a floridai Cape Canaveral légi bázisról indul. A mintegy kétezer kilogrammos, szabadidő-autó méretű, pilótanélküli űreszközt a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalkozása, a United Launch Alliance Atlas V-ös típusú hordozórakétája fogja szállítani. A mintákkal megrakott jármű a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre, miután hatmilliárd kilométert utazott az űrben.

Az amerikai űrkutatási hivatal a Bennut közelsége, megfelelő mérete és a felszínét borító - a kutatók reményei szerint - szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmeléke miatt választotta a küldetés célpontjául.

Az égitest átmérője mintegy 500 méter, és minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, miután nagyjából a bolygónkhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. A kutatók becslései szerint 1:800-hoz az esélye annak, hogy a kisbolygó 2182-ben összeütközik a Földdel.

A Napból érkező hő enyhén "lökdösi" az aszteroidát, így az egymilliárd dolláros küldetés egyik célja, hogy feltérképezze a kisbolygó pontos útvonalát. A NASA reményei szerint továbbá az Osiris-Rex révén tesztelni tudják a jövőbeli tudományos missziókhoz, valamint az aszteroidákon tervezett kereskedelmi célú bányászathoz szükséges fejlett képalkotási és feltérképezési technikákat.

Az űrszonda a tervek szerint 2018 augusztusában éri el a Bennut és két éven át fogja tanulmányozni a kisbolygó fizikai jellegzetességeit és kémiai összetételét. A napenergiával működő űreszköz ezután az aszteroida felszínéhez repül és egy robotkar segítségével megpróbál begyűjteni legalább 60 gramm törmeléket.

"Azért választottuk a Bennut, mert ez gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszerünk keletkezésének hajnalából" - mondta egy keddi sajtótájékoztatón Dante Lauretta, a küldetés főkutatója az Arizonai Egyetemről. Hozzátette, az alakuló Naprendszerben apró, sziklaszerű égitestek kezdtek formálódni, és némelyek közülük vízjeget és szerves anyagokat is elraktároztak, ezek pedig olyan alapvető összetevők, amelyek lakhatóvá tehették a Földet, vagy legalábbis löketet adhattak a földi élet kialakulásának.

A NASA célja, hogy jóval több kőzettel térhessen vissza a küldetés, mint a 2003-ban indult japán Hajabusza 1 expedíció, amely kevesebb mint egy milligramm mintával tért vissza a Földre egy aszteroidáról 2010-ben. A Hajabusza 2 expedíció előkészületei folyamatban vannak.

Amennyiben minden a tervek szerint megy, akkor 2021 márciusában az Osiris-Rex elhagyja a Bennut és visszaindul a Föld felé. Az aszteroidáról származó mintával teli kabin pedig 2023. szeptember 24-én leválik az űrszondáról - az Osiris-Rex nem tér vissza a Földre, hanem folytatja a Nap körüli keringést -, és ejtőernyős landolással megérkezik az amerikai légierő utahi bázisára, ahonnan aztán végső állomására, a houstoni űrközpontba kerül.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×