eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megapoliszokat süllyeszthet el a klímaváltozás

A világ part menti nagyvárosainak egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik - figyelmeztetnek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei egy új tanulmányban.

A kutatók a Louisiana állambeli New Orleansban és az olaszországi Velencében összegyűlve elemezték a problémát - olvasható a NASA honlapján.

A talajvíz és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése, vagy olykor csupán a több nemzedéknyi földművelés miatt a világ part menti területein fekvő hatalmas városok egy része meglepően gyorsan süllyed, ami a környező tengerek szintjének emelkedését még fenyegetőbb problémává teszi. "Vannak területek, ahol a süllyedés gyorsabb, mint a tengerszint-emelkedés" - mondta Cathleen Jones, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa. A gyors süllyedés miatt ezeknek a területeknek a nagy része sokkal erősebben van kitéve a klímaváltozás hatásainak, különösen azok, amelyek kevesebb mint tíz méterrel a tengerszint felett fekszenek. Az érintett területek egy részén olyan megalopoliszok fekszenek, amelyek lakossága meghaladja a tízmilliót. Az Earth and Space Science News magazinban közölt jelentés szerint a legveszélyeztetettebb térségek a nagy torkolatvidékek, amelyek csaknem 500 millió embernek adnak otthont. Leggyorsabban a kínai Sárga folyó deltája süllyed - évente 250 millimétert -, Délkelet-Ázsiában évi 30-60 milliméternyi, míg New Orleans azon részein, ahol a Katrina hurrikán pusztított, 35 milliméternyi süllyedést mérnek évente. A kutatók szerint a süllyedéshez természeti és emberi tényezők is hozzájárulnak, ám míg az előbbiek általában csak hosszú idő után, addig az utóbbiak gyorsan éreztetik a hatásukat. A szakemberek ezért olyan speciális pontok felállítását javasolják a világ különböző részein - New Orleansban már működik egy ilyen -, amelyek révén nyomon lehetne követni a süllyedést kiváltó okokat és - amennyiben lehetséges - kezelni is azokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×