eur:
393.31
usd:
367.41
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Páratlan párta az avar korból

Páratlan párta az avar korból

Páratlan avar kori aranyleletet találtak a régészek az M35-ös autópálya nyomvonalának feltárásakor. A 10-12 éves kislány koponyáján épségben megmaradt párta díszessége és ritkasága miatt is kiemelkedő felfedezés -- mondta az InfoRádiónak Dani János a debreceni Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

A szakember elmondta, a régészeti feltáró munkát a Debrecen és Berettyóújfalu között épülő M35-ös autópálya leendő nyomvonalán lévő lelőhelyen végzik a régészek.

„Ezt a fázist hosszú hónapokig-évekig tartó előkészítő munka előzte meg: hatástanulmányok és geofizikai felmérés készült a lelőhelyekről. Ez alapján alakult ki, hogy az egyes lelőhelyek mely részeit kell feltárni. Ennek a feltárását végzi most a Déri Múzeum és együttműködő partnerei” - közölte Dani János.

Elmondta, hogy egy VII. század közepe táján eltemetett tíz év körüli kislány sírját tárták fel.

„A sírt ugyan nem rabolták ki, de némi bolygatás történt: a földben lakó állatok keresztülfúrták magukat a síron, ezért az ürge- vagy pocokjáratokból is kerültek elő fémleletek. De a megtalált fejdísz jelentős része érintetlen, eredeti viseleti helyzetében került elő” - hangsúlyozta a múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

Elmondta, hogy a kort a sírból előkerült régészeti leletanyag alapján határozzák meg. Mint ahogy ma is van egy-egy időszakra jellemző ékszerkészítési, ékszerviselési divat, már régen is determinált egy-egy időszakot a pártaveretek stílusa, motívumkincse.

Páratlan párta az avar korból

„Emellett előkerültek a kislány fogazatának darabjai is, amiből látszik, hogy vannak már maradandó fogai, de még tejfogai is. Ebből körülbelül meg tudtuk határozni a korát. De az egészen pontos meghatározást az antropológiai vizsgálat után tudjuk meg” - részletezte a szakember.

„Az pedig, hogy a sírba egy kislányt temettek el, elég egyértelmű volt, hiszen pártában kizárólag lányokat és nőket temettek el. Ez a viselet azoknak a lányoknak járt, akik még nem voltak kiházasítva. Volt még egy ólomból készült orsógombja is, ami szintén egyértelműen meghatározza az eltemetett személy nemét” - közölte Dani János.

A debreceni Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese elmondta, azt joggal feltételezhetjük, hogy egy nagyon befolyásos, komoly hatalommal bíró, és nagyon gazdag család gyermeke volt.

„Hogy pontosan milyen szerepet játszott a családja az avar kaganátus életében, azt még nem tudjuk, és nem is biztos, hogy ki fog derülni. De a régészeti leletek egyértelműen arra utalnak, hogy egy kiemelt hatalommal bíró, nagyon előkelő család veszítette el a gyermekét” - fogalmazott a szakember.

„Az aranypárta nagyon ritka, a sok tízezer feltárt avarsírból mindössze körülbelül húszból kerültek elő pártaveretek. Ez a típusú lelet, az úgynevezett háromkarélyos veret, ezen kívül csak öt sírból került elő, de ez az első, amely ilyen minőségű és kvalitású” - hangsúlyozta Dani János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×