INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

hírek

inforádió

tudomány

régészet

antropológia

feltárás

avarok

déri múzeum

Páratlan párta az avar korból

Páratlan párta az avar korból

Infostart / InfoRádió

Páratlan avar kori aranyleletet találtak a régészek az M35-ös autópálya nyomvonalának feltárásakor. A 10-12 éves kislány koponyáján épségben megmaradt párta díszessége és ritkasága miatt is kiemelkedő felfedezés -- mondta az InfoRádiónak Dani János a debreceni Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

A szakember elmondta, a régészeti feltáró munkát a Debrecen és Berettyóújfalu között épülő M35-ös autópálya leendő nyomvonalán lévő lelőhelyen végzik a régészek.

„Ezt a fázist hosszú hónapokig-évekig tartó előkészítő munka előzte meg: hatástanulmányok és geofizikai felmérés készült a lelőhelyekről. Ez alapján alakult ki, hogy az egyes lelőhelyek mely részeit kell feltárni. Ennek a feltárását végzi most a Déri Múzeum és együttműködő partnerei” - közölte Dani János.

Elmondta, hogy egy VII. század közepe táján eltemetett tíz év körüli kislány sírját tárták fel.

„A sírt ugyan nem rabolták ki, de némi bolygatás történt: a földben lakó állatok keresztülfúrták magukat a síron, ezért az ürge- vagy pocokjáratokból is kerültek elő fémleletek. De a megtalált fejdísz jelentős része érintetlen, eredeti viseleti helyzetében került elő” - hangsúlyozta a múzeum régészeti igazgatóhelyettese.

Elmondta, hogy a kort a sírból előkerült régészeti leletanyag alapján határozzák meg. Mint ahogy ma is van egy-egy időszakra jellemző ékszerkészítési, ékszerviselési divat, már régen is determinált egy-egy időszakot a pártaveretek stílusa, motívumkincse.

Páratlan párta az avar korból

„Emellett előkerültek a kislány fogazatának darabjai is, amiből látszik, hogy vannak már maradandó fogai, de még tejfogai is. Ebből körülbelül meg tudtuk határozni a korát. De az egészen pontos meghatározást az antropológiai vizsgálat után tudjuk meg” - részletezte a szakember.

„Az pedig, hogy a sírba egy kislányt temettek el, elég egyértelmű volt, hiszen pártában kizárólag lányokat és nőket temettek el. Ez a viselet azoknak a lányoknak járt, akik még nem voltak kiházasítva. Volt még egy ólomból készült orsógombja is, ami szintén egyértelműen meghatározza az eltemetett személy nemét” - közölte Dani János.

A debreceni Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese elmondta, azt joggal feltételezhetjük, hogy egy nagyon befolyásos, komoly hatalommal bíró, és nagyon gazdag család gyermeke volt.

„Hogy pontosan milyen szerepet játszott a családja az avar kaganátus életében, azt még nem tudjuk, és nem is biztos, hogy ki fog derülni. De a régészeti leletek egyértelműen arra utalnak, hogy egy kiemelt hatalommal bíró, nagyon előkelő család veszítette el a gyermekét” - fogalmazott a szakember.

„Az aranypárta nagyon ritka, a sok tízezer feltárt avarsírból mindössze körülbelül húszból kerültek elő pártaveretek. Ez a típusú lelet, az úgynevezett háromkarélyos veret, ezen kívül csak öt sírból került elő, de ez az első, amely ilyen minőségű és kvalitású” - hangsúlyozta Dani János.

Kapcsolódó hang

Páratlan párta az avar korból
 
A pártáról részletesebben
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018