eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Házastársak és barátok is adományozhatnak szervet

Egyre inkább növekszik a transzplantációs várólista Magyarországon. Ha több beteg van ezeken, akkor nagyobb eséllyel tudja Magyarország felhasználni az Eurotranszplant által biztosított szerveket. Emellett fontos előrelépés lehet az élődonoros keresztdonáció európai bevezetése.

Kifejezetten örül az egyre hosszabb transzplantációs várólistáknak a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

„Magyarországon tüdőátültetés, szívátültetés, máj-, vese- és hasnyálmirigy-átültetés történik, ezenkívül pedig az Országos Gottsegen György Kardiológiai Intézetben gyermek szívátültetés is történik” - közölte a klinikaigazgató.

Máthé Zoltán szerint még bővíteni is lehetne a várólistákat.

„Hogy amikor egy szerv érkezik az Eurotranszplantból, akkor még több beteg közül tudjuk kiválasztani azt, akinek a legmegfelelőbb a szerv” - indokolta a klinikaigazgató.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója arról beszélt az InfoRádiónak, hogy fontos előrelépés lehet az élődonoros keresztdonáció európai bevezetése. Ugyanis Magyarországon kevés ehhez alkalmas pár van.

„Magyarországon tavaly negyven élődonoros szervátültetés volt, mindegyik veseátültetés. Van lehetőség technikailag élődonoros májátültetésre is. Magyar betegek számára ez az átültetéstípus elérhető, de elsősorban németországi centrumokban jelen pillanatban. Terv van arra vonatkozóan, hogy az élődonoros májátültetésnek is kialakul a gyakorlata Magyarországon. Amellett, hogy testvérek és egyeneságbeli rokonok esetén van lehetőség az élődonoros szervadományozásra. Emellett van lehetőség szoros érzelmi kapcsolat esetén is: házastársaknak, élettársaknak, vagy esetleg barátoknak.

A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy miután egyre több a sikeres szervátültetés Magyarországon, az eljárás iránti bizalom is növekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×