INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

tudomány

szerv

szervadományozás

szervátültetés

eurotransplant

Házastársak és barátok is adományozhatnak szervet

Infostart

Egyre inkább növekszik a transzplantációs várólista Magyarországon. Ha több beteg van ezeken, akkor nagyobb eséllyel tudja Magyarország felhasználni az Eurotranszplant által biztosított szerveket. Emellett fontos előrelépés lehet az élődonoros keresztdonáció európai bevezetése.

Kifejezetten örül az egyre hosszabb transzplantációs várólistáknak a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

„Magyarországon tüdőátültetés, szívátültetés, máj-, vese- és hasnyálmirigy-átültetés történik, ezenkívül pedig az Országos Gottsegen György Kardiológiai Intézetben gyermek szívátültetés is történik” - közölte a klinikaigazgató.

Máthé Zoltán szerint még bővíteni is lehetne a várólistákat.

„Hogy amikor egy szerv érkezik az Eurotranszplantból, akkor még több beteg közül tudjuk kiválasztani azt, akinek a legmegfelelőbb a szerv” - indokolta a klinikaigazgató.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója arról beszélt az InfoRádiónak, hogy fontos előrelépés lehet az élődonoros keresztdonáció európai bevezetése. Ugyanis Magyarországon kevés ehhez alkalmas pár van.

„Magyarországon tavaly negyven élődonoros szervátültetés volt, mindegyik veseátültetés. Van lehetőség technikailag élődonoros májátültetésre is. Magyar betegek számára ez az átültetéstípus elérhető, de elsősorban németországi centrumokban jelen pillanatban. Terv van arra vonatkozóan, hogy az élődonoros májátültetésnek is kialakul a gyakorlata Magyarországon. Amellett, hogy testvérek és egyeneságbeli rokonok esetén van lehetőség az élődonoros szervadományozásra. Emellett van lehetőség szoros érzelmi kapcsolat esetén is: házastársaknak, élettársaknak, vagy esetleg barátoknak.

A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy miután egyre több a sikeres szervátültetés Magyarországon, az eljárás iránti bizalom is növekszik.

Kapcsolódó hang

Házastársak és barátok is adományozhatnak szervet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018