eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rengeteget pazarlunk!

WWF: rengeteg a pazarlás az emberiség termelési és szállítási folyamataiban.

Rengeteg a pazarlás az emberiség termelési és szállítási folyamataiban - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Sipos Katalin azt mondta, hogy bármilyen termék, így a megújuló energiát termelő eszközök előállítása is energiába és vízbe kerül. Egy áru, például egy napelem legyártásakor azonban a teljes mérleget kell nézni.

Javíthat a helyzeten, ha az eszközöket úgy állítják elő, hogy ehhez nem fosszilis energiát használnak fel, hanem megújulót, ezáltal csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

Az igazgató utalt arra, hogy idén augusztus 8-ra esett a túlfogyasztás napja, vagyis mostanra használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. Keddtől már a bolygó tartalékai fogynak.

A túlfogyasztás több tényezőből tevődik össze - mondta. Egyrészt, a bolygó lakói komolyan károsították a természetet egyebek mellett az esőerdők kiirtásával és a tengerek túlhalászatával, így az kevésbé tud megújulni. Másrészt, az emberiség nagy létszámú, ezért sokat fogyaszt. Egy harmadik tényező pedig az, hogy pazarlóak a termelési és szállítási folyamatok.

Bár a túlfogyasztásért elsősorban a fejlett államok a felelősek, nem kell feltétlenül minden luxusról lemondani ezekben az országokban ahhoz, hogy javuljon a helyzet. Az azonban nagyon fontos, hogy minden felesleges hulladékot és szén-dioxid-kibocsátást kiküszöböljenek, vagyis csökkentsék az ökológiai lábnyomukat - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×