eur:
395.07
usd:
370.86
bux:
65115.92
2024. április 19. péntek Emma

A szegedi lézerközpont újabb berendezésének tervezéséről írtak alá megállapodást

A szegedi lézerközpont (ELI-ALPS - Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) újabb berendezése, egy attoszekundumos forrás tervezéséről írt alá megállapodást az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Laboratoire d'Optique Appliquée (LOA) szerdán a csongrádi megyeszékhelyen - tájékoztatta a tudományos nagyberuházást irányító cég az MTI-t.

A közlemény szerint a nyalábvonalak tervezésére szóló szerződés értéke mintegy 152 ezer euró, több mint 47 millió forint. A projekt teljes költsége 387 ezer euró, mintegy 120 millió forint.

Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója kifejtette, hogy a francia intézet egy másodlagos forrás nyalábvonalát tervezi meg. A megépítést és beüzemelést 2016 tavaszától kezdve együtt végezik a szegedi kutatóközpont munkatársai a francia szakemberekkel.

Stefan Haessler, az LOA kutatási és fejlesztési vezetője közölte, hogy az elmúlt öt évben a Laboratoire d'Optique Appliqueé úttörő eredményeket ért el a kilohertzes ismétlési frekvenciájú plazmatükör alapú attoszekundumos impulzusforrások technológiájában. Ezek az eredmények az extrém körülmények közötti lézerplazma kölcsönhatások tanulmányozása mellett a második generációs nagy intenzitású attoszekundumos impulzusok hasznosításában is kifejezetten ígéretesek. A szegedi lézeres kutatóközponttal közös projek a lézervezérlők új osztályát teremti meg.

Az ELI-ALPS projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

A kutatóközpont kialakításának első fázisa 36,998 milliárd forintos, második fázisa 40,052 milliárd forintos támogatásból valósul, melynek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×