INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Online letölthetők a nácizmus üldözötteiről szóló dokumentumok

InfoRádió / MTI
Online letölthetővé tette a világháborús eltűntek felkutatásával foglalkozó, németországi székhelyű nemzetközi keresőszolgálat, az International Tracking Service (ITS) az első 50 ezer dokumentumot a nácizmus üldözöttjeiről.

A dokumentumok annak a hatalmas adatbázisnak a részét képezik, amely 2013-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Az adatok és információk ingyenesen letölthetők a szervezet honlapjáról (https://digitalcollections.its-arolsen.org).

Láthatók többek között fotók olyan személyes tárgyakról, amelyeket a koncentrációs táborba hurcoltaktól vettek el. Ezek mellett letölthetők a halálmenetek dokumentációi és a felszabadulás utáni időkből a gyermekek felkutatására irányuló tevékenység aktái is.

Az iratok mind a tudósok, mind az érintettek és leszármazottaik, valamint családkutatók számára is érdekesek lehetnek, emellett iskolai projektekhez is felhasználhatók - közölte az ITS.

A németországi Bad Arolsenben lévő ITS tulajdonában 30 millió, koncentrációs táborokból, gettókból és a Gestapótól származó dokumentum, valamint második világháborús migrációs irat van.

Az ITS 2014 nyarán döntött úgy, hogy folyamatosan elérhetővé teszi a nyilvánosság számára a rendelkezésre álló dokumentumokat. Ezzel az ITS munkájára, a holokauszt és a náci üldöztetés áldozatairól létrejött értékes archívumra akarják felhívni a figyelmet - írja honlapján a szervezet.

A keresőszolgálatot a második világháború végső napjaiban alapították a nyugati szövetséges hatalmak elsősorban a holokauszt áldozatainak felkutatására. 2007-ben tudósok és kutatók számára engedélyezték a hozzáférést a dokumentumokhoz, ezzel kezdődött meg a folyamat, amely révén a gyűjtemény nyomozó szervezetből kutatóintézetté vált.

A címlapról ajánljuk