INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Veszélyben az európaiak - Támadnak az egzotikus betegségek!

InfoRádió / MTI
A figyelmetlen utazók vagy az emelkedő hőmérsékletek révén olyan egzotikus betegségek is elterjedhetnek Európában, mint a csikungunya- vagy a dengue-láz - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája Koppenhágában.

Az 53 országot magába foglaló európai régióban mintegy 77 ezer ember fertőződik meg évente ilyen úgynevezett vektorbetegségekben - a vektorok által terjesztett betegségek olyan fertőzések, amelyek a vérszívó állatok vagy egyéb élőlények útján kerülnek az emberi szervezetbe.

A statisztikai adatok szerint világszerte az összes fertőző betegség 17 százalékát teszik ki a vektorbetegségek, például a malária, a dengue-láz vagy a sárgaláz. Évente több mint egymilliárd fertőzésért és egymilliót meghaladó halálesetért felelősek a világon.

"Egyértelműek a jelzések, hogy a vektorok által közvetített betegségek az elkövetkező években Európában is erősen terjedhetnek" - közölte Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

Európát igencsak fenyegeti a dengue-láz kitörésének veszélye. 2012-ben a Portugáliához tartozó Madeira szigetén volt az első járvány, amelyben több mint kétezer esetet regisztráltak.

Európában 1990 és 2010 között másfélmillió ember betegedett meg olyan betegségekben, amelyeket vérszívó rovarok terjesztenek - emlékeztetett a WHO.

A címlapról ajánljuk