eur:
390.06
usd:
365.51
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A koffein segít az emlékezőképesség beindításában

Aktivizálja az emlékezőképességet a koffein: legalább egy napig segíti az emlékek megőrzését egy amerikai tanulmány szerint.

Eddig kevés bizonyíték volt arra, hogy a koffeinnek pozitív hatása van az emlékezetre. Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatócsoportja egyetemisták kávéfogyasztás utáni eredményeit vizsgálta, a kutatás eredményét a Nature Neuroscience című szaklapban ismertették vasárnap.

A kutatók 73 önkéntest arra kértek, nézzék végig különböző egyszerű tárgyak - például egy kosár vagy egy szaxofon - képét. Ezután a csoport fele 200 milligramm koffeint - két csésze eszpresszónak megfelelő mennyiséget - kapott, a másik fele pedig placebót.

A koffeinszint mérésére egy, három, majd huszonnégy óra múlva nyálmintát vettek a résztvevőktől. A következő nap mindkét csoportot arra kérték, nézzenek végig újra egy képsort, és határozzák meg, mely képeket látták előző nap, melyek hasonlóak és melyek teljesen újak. A kávét fogyasztó csoport sokkal jobban teljesített a hasonló képek meghatározásában.

Michael Yassa kutató szerint a hasonló minták megkülönböztetése az agy számára lényegesen nehezebb feladat, mint az ismert és ismeretlen képek elhatárolása. Ezt pedig láthatóan segíti a koffein.

A tanulmány nagy jelentőséggel bír az agykutatás szempontjából is - véli Yassa. "A koffein összefüggésbe hozható az egészséges, hosszú élettel és akár az Alzheimer-kórral járó emlékezetvesztés ellen is védelmet nyújthat" - fejtette ki a szakértő.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×