eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kardszárnyú delfin hallás után is vadászik?

A kardszárnyú delfin valószínűleg hallás után is tud vadászni - állapították meg brit biológusok, akik az Amerikai Akusztikai Társaság (ASA) San Franciscó-i konferenciáján ismertették kutatásuk eredményét.

A fóka a kardszárnyú delfin egyik kedvenc zsákmánya, még éjszaka is vadászik rá. Vadászat közben az orka hangtalanul keresi zsákmányát, nem használja a hangnavigációt sem (ennek során csettintő hangot bocsát ki, amely ha szilárd a tárgyba ütközik, onnan visszaverődik), hiszen azzal figyelmeztetné áldozatát - magyarázta Volker Deecke, a Cumbriai Egyetem kutatója.

Az azonban eddig nem volt világos, hogy zavaros vízben vagy sötét éjjel hogyan is találja meg zsákmányát a kardszárnyú delfin.

A kutatók az alaszkai partok közelében élő 13 orkára erősítettek vevő készüléket, amelyek minden hangot felvettek, akár az állatok bocsátották ki őket, akár a környezetükből származott. Ebből állapították meg, hogy az állat éjjel is vadászik, és valószínűleg a zsákmánya keltette zaj segíti a tájékozódásban.

Az egyik hangfelvétel egy hím fóka elejtését dokumentálja. Először a távolból hallani azt a hangot, amellyel a hím fóka egy nőstényt szeretne magához csalogatni. A következő félórában ezek a hangok egyre erősödnek, majd három hangos kiáltást hallani a készülék közvetlen közeléből. Ezt csak a vadászó delfin keltette lárma, majd néma csend követi.

Deecke szerint ez fontos bizonyítéka annak, hogy a kardszárnyú delfin hallás után vadászik. Az eredmények segítségére lehetnek azoknak a kutatóknak, akik a hajók zajának delfinekre gyakorolt hatásait vizsgálják.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.

Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek

Nagyarányú munkáspárti győzelem várható az angliai helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan esemény, ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. A külpolitikai szakértő szerint valószínűleg harmadszor is London polgármestere lehet Sadiq Khan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×