eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bonyolult küldetésen a kínai Holdistennő

Eddig csak a volt Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak sikerült űrszondát küldenie a Hold felszínére. Most sikeresen útnak indították és pályára állították a Holdistennő-3 elnevezésű kínai űrszondát, amely a tervek szerint leszáll majd a bolygón. Erre december közepén kerülhet sor.

Horváth András űrkutató az InfoRádiónak elmondta, hogy a kínaiak nagyon intenzíven kezdték el vizsgálni a Holdat. Terveik szerint 2025-ben már embert szállító űrhajót kívánnak a Holdra küldeni.

Kínának ez már a harmadik űrszondája - emlékeztetett az űrkutató. Az első kettő a Hold körül keringett, sőt, a második elment egy kisbolygóhoz is, ahol fantasztikus képeket készített.

A Holdistennő -3-nak az a feladata, hogy december 6-a körül a Holdhoz érkezzen. A tervek szerint ott kering egy darabig, és 16-án le fog szállni a bolygó felszínére.

Az egész űrszonda 1,2 tonna, a leszállóegység 120 kilogramm - ismertette Horváth András. A fedélzeten egy sor műszer van, amelyek az elképzelések szerint három hónapig működnek. Helyet kaptak a szondán kamerák, amelyek előre-hátra néznek, és egy robotkar is, amelynek segítségével talajmintákat kívánnak venni.

Ez meglehetősen bonyolult kísérlet - hangsúlyozta az űrkutató. Az űrszondát ugyanis úgy kell irányítani, a pályát változtatgatni, amíg a leszállásra kijelölt medence fölé ér. Akkor elkezdik a fékezést, a leszállást. Ha ez sikerrel jár, az autó magától legördül a szondáról és elkezdi meglehetősen hosszú útját. A tervek szerint legalább tíz kilométert kell megtennie a Hold felszínén.

Az első és a második űrszonda meglehetősen részletesen lefotózta a leszállóhelyül szolgáló térséget, ezt tehát meglehetősen jól ismerik a kínaiak - tette hozzá a szakember.

Ez a kísérlet eddig csak a volt Szovjetuniónak és az Egyesült Államoknak sikerült - illusztrálta a vállalkozás horderejét Horváth András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×