eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nyüzsgő területet kutat az új Bolyai-díjas

Nusser Zoltán agykutató kapta az idei Bolyai-díjat, az elismerést a Magyar Tudományos Akadémián adták át. A 44 éves neurobiológus a Bolyai-díj eddigi legfiatalabb kitüntetettje. Az InfoRádiónak kiemelte, hogy a korábbi díjazottakat látva nem kérdés, hogy a legrangosabb magyar elismerést kapta meg.

A neurobiológia azon területe, amit mi csinálunk, az iszonyatosan nyüzsgős, nagyon a középpontban van - mondta az InfoRádió kérdésére Nusser Zoltán Bolyai-díjas agykutató. Hozzátette: százával vannak ezzel foglalkozó laboratóriumok, nem dőlhetünk nyugodtan hátra, hiszen sokan dolgoznak ezen a területen. Naponta látjuk az irodalomban megjelenni, hogy az általunk kutatott kérdéscsoport bizonyos aspektusaira megadják a választ a külföldi kollégák.

Nusser Zoltán arról is beszélt, hogy szeretne mindent tudni az agyról. Egyelőre nem az a fő cél, hogy a skizofrén vagy az autista gyerekeken tudjanak segíteni, ez egy hatalmas előrelépés. "Az autista gyerekeket nem tudjuk gyógyítani anélkül, hogy megértsük az agyműködést. Ha ezt megérti a társadalom, akkor remélhetően elfogadják azt, vannak olyan emberek, akik arra teszik rá az életüket, hogy megértsék az agy működését." Nusser szerint az agykutatók nem azért dolgoznak, hogy ők jöjjenek rá bizonyos súlyos betegségek gyógyításának mikéntjére, hanem létre kell hozniuk egy olyan tudáshalmazt, amire alapozva majd lesznek olyan emberek, akik tudnak segíteni a betegeken.

Mint mondta, arra a legbüszkébb, hogy sikerült eredeti tudást, "olyan információt, amit előttünk senki nem tudott az egész Földön hozzáadnunk a világ agyról szóló tudásához."

Nusser Zoltán 2000-ben külföldről tért haza. Ezzel kapcsolatban kiemelte: kapott egy lehetőséget az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében, hogy önálló csoportot alapítson. Külföldi pályázati lehetőségek révén ehhez a tárgyi feltételeket is sikerült megteremteni, de személyes döntés is kellett hozzá, hogy "hol szeretnénk élni, hol szeretnénk gyereket nevelni". Nusser elmondta: sem ő, sem a felesége és a gyerekeik sem bánták meg a hazaköltözésre vonatkozó döntést.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×