eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az új lézer sem tökéletes

Egyelőre a legújabb lézerrel sem lehet tökéletesen eltávolítani a tetoválásokat, a színes tintával készült minták különösen ellenállók, és a dohányosok tetoválása is ragaszkodóbb - állapították meg tanulmányukban olasz és amerikai kutatók.

A tetoválás fél óra alatt elkészül, de évekig tarthat megszabadulni tőle - figyelmeztetett David Goldberg, aki a New York-i Mount Sinai orvosi egyetem dermatológiai tanszékén a lézerkutatásokat vezeti.

Luigi Naldi és kutatócsoportja az olaszországi Bergamo egyetemén 352 embert vont be tanulmányába, akik tetoválását az úgynevezett Q-kapcsolt lézerrel kísérelték meg eltávolítani. Ez a nanoszekundumos lézer (1 nanoszekundum= 10 a mínusz 9-iken másodperc) összetöri a bőrben lévő tinta szerkezetét, majd ezeket a részecskéket a test immunsejtjei elszállítják. Tíz kezelés alatt azonban a csoport tagjainak csak kevesebb mint felénél volt sikeres az eltávolítás, és még 15 kezelés után is csak a háromnegyedénél - írták az Archives of Dermatology című szakfolyóiratban megjelent közleményükben.

A kezelések ismétlését kéthavonta javasolják, akiknél ennél sűrűbben került sor a műveletre, azoknál kevésbé volt eredményes. Ahogyan kisebb hatékonyságú volt a dohányosok tetoválásának eltávolítása is, amit a szakemberek a dohányzás immunsejtekre gyakorolt hatásával magyaráznak. Gondot okozott a színes tintával készült tetoválások eltüntetése is, mert ezek a minták inkább csak színüket változtatták meg. Naldi szerint ennek magyarázata a lézer és a pigment közti reakcióban rejlik.

Egy új típusú, pikoszekundumos (a nanoszekundum ezrede) lézer kipróbálásáról is beszámoltak a szakfolyóirat ugyanezen számában a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói. Nazanin Saedi kutatásvezető 15 páciens tetoválását kísérelte meg eltávolítani tesztjében. Közülük 12-nél végeztek minimum két kezelést, amelyekkel összességében legalább 75 százalékkal sikerült halványítani a mintát. A 2-4 kezelés után valamennyi páciens "elégedett" vagy "nagyon elégedett" volt az eredménnyel.

Goldberg - aki nem vett részt a most ismertetett tanulmányokban - rámutatott, hogy növekszik a tetoválást választó fiatalok száma, akik közül 10-20 év elteltével sokan döntenek a minta eltávolítása mellett, így egyre nagyobb igény van a tetoválások eltüntetésére is. Bár az új pikoszekundumos lézer még nagyon drága, és egyelőre sokszor elromlik, Goldberg úgy véli, hogy pár éven belül átalakíthatja a tetoválások eltávolításának módját.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×