eur:
402
usd:
366.62
bux:
73796.84
2024. október 7. hétfő Amália

Rohamivó a gimnazisták negyede

Minden negyedik gimnazista, valamint 18 és 34 év közötti fiatal amerikai vett részt a megelőző hónapban legalább egyszer rohamszerű ivászatban - állapították meg tanulmányukban az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) kutatói.

A gimnazisták közül azok, akik azt válaszolták, hogy szoktak italozni, 60 százalék rohamszerű ivást is folytat. A rohamszerű ivást úgy definiálta a CDC, hogy pár óra leforgása alatt a nők legalább négy, a férfiak legalább öt adag alkoholos italt fogyasztanak el.

A felmérésből az derült ki, hogy az adott korosztályon belül a férfiak 21, míg a nők 10 százaléka rohamszerű ivó. A jelenség a fehér fiataloknál gyakoribbnak bizonyult (átlagosan 16 százalék), mint a feketéknél (10 százalék).

Mint Thomas Frieden igazgató közleményében hangsúlyozta, a rohamszerű ivás számos egészségügyi kockázattal jár, beleértve a halálos autóbaleseteket, a szexuálisan átadható betegségekkel való fertőződést, a nemi erőszakot és a kábítószer-túladagolást is.

Miközben a rohamszerű ivók többsége nem alkoholista, gyakran úgy merülnek bele a túlzott alkoholfogyasztásba, hogy fel sem mérik annak kockázatait.

A CDC kutatói két felmérés önbevalláson alapuló adatait elemezték tanulmányukhoz. Az egyikben 412 ezer 18 évesnél idősebb fiatal amerikai felnőttet kérdeztek ki 2009-ben, a másikban pedig 16 ezer 14 és 18 év közötti diák válaszolt a kérdésekre.

A rohamszerű ivászat aránya az egyébként alkoholt fogyasztók körében államonként is változott: míg Tennessee államban 6,8 százalék volt, addig Wisconsinban 23,9 százalék.

A WHO becslése szerint alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható okok miatt évente világszerte 2,5 millió ember hal meg, beleértve a szív- és májbetegségek, az autóbalesetek, öngyilkosság és rák miatt elhunytakat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát. A brit miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét. Keir Starmer egyúttal azt is leszögezte: az Izrael ellen minap végrehajtott iráni rakétatámadás veszélyes fordulópontot jelent.  Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×